STOP THE PRESS!

Paprika

paprikaOhjaus: Satoshi Kon
Käsikirjoitus: Seishi Minakami, Satoshi Kon
Tuotanto: Masao Takiyama
Pääosissa: Megumi Hayashibara (Atsuko Chiba), Akio Ohtsuka (etsivä Konakawa)
Arvio: 5/5

Jos Satoshi Kon viimeisin elokuva pitäisi määritellä yhdellä lauseella niin se olisi; ”klassikko scifi-leffa Brainstorm kohtaa animen ja loppurysäyksestä ei selviä ehjänä edes Tokio”. Mutta tämäkin olisi pahanlaatuinen aliarviointi tälle animaation mestariteokselle.

Paprika alkaa psykedeelisellä sirkuskohtauksella, joka paljastuu stressaantuneen etsivä Konakawan uneksi. Tämän jälkeen esitellään tarinan ”plot-device”(sanan varsinaisessa merkityksessä). DC Mini eli laite, joka mahdollistaa toisen ihmisen menemisen toisen uneen ja unien tallentamisen myöhempää analyysiä varten. Kohtauksessa esitellään myös tarinan varsinainen päähenkilö punapäinen Paprika, joka on DC Minin kehitystiimin johtajan, tohtori Atsuko Chiban alter-ego. (Äänenä kuulemme aina niin pirteän Megumi Hayashibaran, tunnetaan varmaan paremmin Evangelionin Ayanami Rein tai Slayersin Lina Inversen äänenä). Tarina ottaa askeleen vakavampaan suuntaan, kun selviää että kolme DC Minin prototyyppiä on varastettu ja psykiatrian instituutin johtaja haluaisi tämän vuoksi sulkea koko projektin. Kun ihmisiä alkaa kuolla DC Minin väärinkäytön vuoksi, alkaa myös tohtori Chiban kilpajuoksu aikaa vastaan tämän uniterrorristin löytämiseksi. Tässä hän tulee tarvitsemaan niin etsivä Konakawan ja Paprikan apua, sanoinko jo että Paprika on siis tohtori Chiban alter-ego, tavallaan ehkä enemmänkin hänen uniminänsä. Tarinan edestessä omalla painollaan ei voi muuta kuin ihastella animaation laatua ja todella hienovaraisesti käytettyjä CG-efektejä. No, oikeastaan vähempää ei voisi odottaakaan kun animaatiosta vastasi MADHOUSE studio ja CG-efekteistä Production I.G.

Ja kun ohjaajan pallilla on istunut Satoshi Kon, niin tiedossa on todellakin unenomainen matka ihmismielen syövereihin. Tässä elokuvassa on niin paljon hienoja pikku yksityiskohtia, että niitä ei ensimmäillä katsomiskerralla edes huomaa. (Satoshi Kon aiempien elokuvien julisteet elokuvateatterin seinällä olivat viehättävä veto animaattoreilta.)

Elokuvan äänimaailma on upea ja selvästi huolella valmisteltu. Alkuperäisen japaninkieleisen 5.1 Dolby Digital ääniraidan lisäksi levyltä löytyy englannin ja saksankielinen 5.1 Dolby Digital sekä japaninkielinen ohjaajan kommenttiraita. Onneksi kommenttiraidan saa myös englanninkielisenä tekstityksenä, muut tekstityksen saatavilla 22 eri kielellä (suomi mukaanluettuna). Elokuvan musiikki uppoaa täydellisesti taustaan vain vahvistaakseen tunnelmaan ja elokuvan tunnuskappale ”Parade” on melkein yhtä outo kuin esim. Satoshi Kon ”Paranoia Agent” tv-sarjan tunnuskappale. Ekstroissa levyltä löytyy kommenttiraita sekä neljän elokuvan trailerit (Satoshi Kon ”Tokyo Godfathers”, ”Cowboy Bebop – the movie”, Katsuhiro Otomon ”Memories”, ja ”Tekkonkinkreet”).

Ensimmäinen Satoshi Konin elokuva pitkästä aikaa, josta todella pidin. Henkilökohtaisessa animelistassani tämä leffa ohitti aikaisemmat Kon leffat mennen tullen. Mielestäni tämä kuuluu tämän vuoden animejulkaisuiden kärkeen.

Mika Peltola for smackthejack

photos copyright by SPHE Nordic AB

Traileri: