STOP THE PRESS!

Aloita Suomen juhlavuosi laulaen

Suomalaisten muistot itsenäisyyden vuosikymmenistä soivat lauluissa, joita on laulettu koulussa ja kapakassa, kirkossa ja kotona, keikoilla ja konserteissa. Syksyllä 2016 yleisöltä kerättyjen laulumuistojen pohjalta on koottu Itsenäisyyden lauluja -yhteislaulutilaisuus. Tutkija Jere Jäppinen kertoilee itsenäisen Suomen vaiheista, jotka soivat niin marsseina kuin rockbiiseinäkin Metropolian yhtyeen säestyksellä. Ensi kerran lauletaan Suomi 100 -juhlavuoden aattona lauantaina 31.12.2016 klo 18 ja 20 Hakasalmen huvilassa, Mannerheimintie 13b, jossa tilaisuus uusitaan tiistaina 3.1. klo 18 ja torstaina 5.1. klo 18. Pääsy on vapaa. Suomi 100 -juhlavuoden hankkeen ovat tuottaneet Helsingin kaupunginmuseo ja Musiikkiarkisto JAPA.

Syksyllä 2016 Helsingin kaupunginmuseo ja Musiikkiarkisto JAPA käynnistivät Suomi 100 -juhlavuoden hankkeen Itsenäisyyden laulut. Aluksi suomalaisilta kerättiin kyselyllä muistoja ja mielikuvia eri vuosikymmeniin liittyvistä lauluista. Vastauksia kertyi lähes 300, ja näihin sisältyy laulumainintoja muistoineen moninkertainen määrä.

Ilahduttavan monen ikäiset ihmiset kertoivat muistojaan. Eniten muistoja kerrottiin 1970–80-lukujen lauluista, ja hyvin ovat mieleen jääneet myös 1950–60-lukujen laulut. Vanhimpiin vuosikymmeniin liittyvät mielikuvat ovat luonnollisesti hämärämpiä ja uusimmat laulut ovat vasta kiteytymässä muistoiksi. Muistoissa kuvastuvat niin omat elämänvaiheet kuin isänmaan kohtalotkin. Muistelijat ovat palanneet laulujen siivin pihaleikkeihin ja kansakouluun, teinidiskoon ja opiskelijabileisiin, tanssilavoille ja putkiradion ääreen. Mieleen ovat palanneet niin isoisän sotalaulut kuin Suomi-rockin tahtiin pullaa leiponut äitikin.

Kyselyn tuottama aineisto tallennetaan tutkimuskäyttöä varten Musiikkiarkisto JAPA:an. Se tarjoaa paljon mahdollisuuksia tarkastella lauluja osana suomalaisten historiallista muistia. Aineistosta syntyy myös soivia sovelluksia, kuten yhteislauluiltoja, joissa voi eläytyä laulaen isänmaan vaiheisiin. Hakasalmen huvilassa uudenvuodenaattona pidettävän lauluillan juontorunko julkaistaan verkossa. Sen ja koko kyselyaineiston pohjalta kuorot, musiikinopettajat, kanttorit, kirjastonhoitajat, virkistysohjaajat ja muut laulattajat voivat tuottaa omien toiveidensa mukaisia lauluhetkiä kaikenikäisten iloksi itsenäisen Suomen juhlavuotena.

Kyselyn alkuperäisiin vastauksiin ja alustavasti tilastoituihin tuloksiin voi tutustua osoitteessa http://hakasalmenhuvila.fi/vieta-suomen-juhlavuotta-laulaen/

Kaupungin soivat muistot

Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13b
Auki 26.2.2017 asti ti–su klo 11–17, to klo 11–19.
VAPAA PÄÄSY