STOP THE PRESS!

Assassin’s Creed

Assassin's CreedOhjaus: Justin Kurzel
Käsikirjoitus: Michael Lesslie, Adam Cooper, Bill Collage
Tuotanto: Jean-Julien Baronnet, Gérard Guillemot, Frank Marshall, Patrick Crowley, Michael Fassbender, Conor McCaughan, Arnon Milchan
Näyttelijät: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Michael Kenneth Williams
Arvio: 3/5

Elokuvan tapahtumat käynnistyvät, kun nuori Callum Lynch palaa kotiin ja löytää äitinsä kuolleena pöydän äärestä. Pojan isä on tappanut hänet, ja lymyilee yhä huoneessaan. Hänen tarkoituksenaan on tappaa myös poika, mutta hän käskeekin pojan paeta, sillä tämän veri ei kuulu hänelle. Vuodet vierivät, eikä Callumista tule isäänsä parempaa ihmistä, sillä hän joutuu tilille parittajan murhasta. Hänet tuomitaan kuolemaan ja teloitus suoritetaan myrkyttämällä. Kuitenkaan Callumin elämä ei pääty, vaan hän herää espanjalaisesta ”sairaalasta”, jossa hän kohtaa tutkijana toimivan Sophia Rikkinin (Marion Cotillard). Hänen isänsä Alan (Jeremy Irons) puolestaan toimii Abstergo-yhtiön toimitusjohtajana ja ihmisen pahuutta tutkivan säätiön johtajana. Alan epäilee, ettei Callum todellisuudessa olekaan verikytköksessä ikiaikaiseen salaseuraan, assassiineihin. Sophian ansiosta tutkimusta kuitenkin jatketaan ja pian myös Callumille alkaa todellisuus paljastua. Hän siirtyy Animus -nimisellä laitteella 1400-luvun loppupuolelle taistellakseen temppeliherroja vastaan, jotka haluavat itselleen elämän tärkeimmän esineen, Eedenin omenan.

Ensimmäinen Assassin’s Creed -peli julkaistiin vuonna 2007 ja siitä muodostui sen verran iso menestys, että peliyhtiö Ubisoft on sen jälkeen julkaissut erilaisia pelejä aiheesta lähes vuosittain. Oli vain ajan kysymys, milloin tämä menestyspelisarja siirtyisi myös elokuvan puolelle. Vaikka paljon on vettä ehtinyt virrata joessa, niin odotus on vihdoinkin päättynyt. Usein näitä peleihin perustuvia elokuvia on vaivannut henkilöhahmojen ja tapahtumien yksiulotteisuus. Niin hieman myös tässäkin, mutta erinomaisella Macbeth-elokuvatulkinnallaan häikäissyt ohjaaja Justin Kurzel onnistuu välttämään isoimmat karikot ja saa käsikirjoitukseen sellaista ytyä, että homma toimii alusta loppuun kohtuullisen hyvin. Kun miehen ohjauksessa ovat hänen edellisen elokuvansa pääosien esittäjät, Fassbender ja Cotillard, niin paljoakaan ei tarvitse heidän kanssaan säätää. Oikeastaan muiden näyttelijöiden, kuten Ironsin, Gleesonin ja Ramplingin roolihahmot jäävät hieman syrjään, mutta siihen onkin oma syynsä. Vaikka mitään mestarillista tarinaa ei olekaan katsojille tarjolla, niin mukaan on kuitenkin kirjoitettu selvä punainen juonilanka, jossa on myös reitti tarinan jatkumolle. Tämä tarkoittaa sitä, että jos elokuva menestyy, niin jatkoa tulemme näkemään. Toivottavasti, sillä tämä ei missään nimessä ole huono elokuva, vaan keskikertaista toiminnallista fantasiaelokuvaa parempi. Osittain se johtuu juuri visuaalisen ohjaajan valinnasta ja näiden kahden päänäyttelijän yhteispelistä. Näin Assassin’s Creediin on saatu sopivaa menoa ja tehoa. Eipä hullumpi toimintapätkä.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. elokuvan making of -dokumentti, ohjaaja Kurzel kertoo elokuvan teosta, poistettuja kohtauksia joko ohjaajan ja leikkaajan Christopher Tellefsenin kommenttien kera tai ilman niitä ja trailerit.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2017

Traileri: