STOP THE PRESS!

Passengers

PassengersOhjaus: Morten Tyldum
Käsikirjoitus: Jon Spaihts
Tuotanto: Neal H. Moritz, Stephen Hamel, Michael Maher, Ori Marmur
Näyttelijät: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Andy Garcia
Arvio: 2/5

Tähtialus Avalon on viemässä 5000 horrokseen vaivutettua matkustajaa Homestead II -planeetalle. Kun matkaa on ehditty taivaaltaa 120 vuotta jotain tapahtuu aluksen järjestelmässä ja se herättää Jim Prestonin (Chris Pratt). Hän on hämillään siitä, että hän on ainoa joka on hereillä, mutta baarimikkona toimiva robotti Arthur (Michael Sheen) paljastaa, että vasta lähellä tuota planeettaa sekä miehistö että matkustajat herätetään. Vuoden yksinään oltuaan hän näkee nukuttamossa nuoren kirjailijattaren Aurora Lanen (Jennifer Lawrence) ja ihastuu tämän kauneuteen ja älykkyyteen. Hän päättää ottaa ohjat käsiinsä ja herättää tämän seurakseen tylsään avaruusmatkailuun. Luksusmatkan ostanut Aurora on aluksi hyvin hämillään koko tilanteesta, mutta kun hänelle selviää, mitä tämä insinöörimies on oikein puuhastellut, on korvapuustin aika.

Kun pääosiin palkataan kaksi Hollywoodin kovapalkkaista näyttelijää ja ohjaajaksi pari erittäin mainiota elokuvaa tehnyt norjalaisohjaaja, niin odotukset katsojalla on varmasti kohdallaan. Enkä yhtään ihmettele, sillä Lawrencen ja Prattin nimet taatusti vetoavat juuri elokuvan kohdeyleisöön. Passengersia on todella kehitelty kuin Iisakin kirkkoa. Ensimmäinen käsikirjoitusversio valmistui jo kymmenisen vuotta sitten ja sen jälkeen ovat päässeet eri puliveivarit sitä vääntelemään ja kääntelemään, jotta tarina saataisiin yleisöä innostavaksi. Nämä vitkastelut eivät välttämättä olleet elokuvan kannalta parasta, vaan usein monen kokin jäljiltä soppa on ihan sekaisin. Niin on käynyt tällekin projektille, sillä tekijät eivät oikein tiedä, ovatko he tekemässä vakavasti otettavaa sci-fiä vai romanttista elokuvaa sci-fillä ryyditettynä. Kaunista visuaalisuutta on luvassa ja toimivat näyttelijäsuoritukset pääosanesittäjiltä, mutta itse tarina ja sen eteenpäin vieminen onkin sitten todella tönkköä. Lisäksi dialogi on paikoitellen sellaista, että koulunäytelmissä moista saattaisi kuulla. Mene ja tiedä, mutta parhaat hetket tarjoaa robottibaarimikkoa esittävä Michael Sheen, jolle on kirjoitettu nasevimmat repliikit. Passengers on viihdyttävä, mutta pian unohduksiin uppoava parituntinen.

Lisämateriaalina tarjolla on poistettujen kohtauksien lisäksi mm. dokumentti erikoistehosteista, kurkistus kulissien taakse Chris Prattin seurassa, näyttelijöiden esittelyjä ja muuta making of -materiaalia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2017

Traileri: