STOP THE PRESS!

Riiko Sakkisen provokatiiviset maalaukset nähtävillä tammikuussa Galerie Forsblomissa

Galerie Forsblom 13.1. – 5.2.2017

Riiko Sakkisen provokatiiviset maalaukset kankaalle ja installaatiot haastavat kapitalismin valtarakenteita. Taiteilija ironisoi globaaleja ilmiöitä niiden toimintamekanismeja noudattaen: kaupalliset mainokset ja propagandajulisteet ovat ideologioiden lävistämiä. Teoksissa seikkailevat elintarviketeollisuuden maskotit ja lastenanimaatioiden sankarit. Hilpeät hahmot saavat kuitenkin irvokkaita piirteitä. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi Sakkinen on maalannut monokromaattisen teossarjan sinisen ja valkoisen väreissä.

Sakkisen itse perustama taidesuuntaus, turborealismi, tekee kapitalismista näkyvää. Suuntauksessa katsoja halutaan saada tietoiseksi kapitalismista ja sen aiheuttamista ilmiöistä taiteen avulla. Sakkinen hyödyntää erilaisia työskentelytapoja monipuolisesti: maalaustaiteen lisäksi hän kritisoi nykymaailmaa muun muassa installaatioiden ja interventioiden kautta.

Sakkinen (s. 1976) valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2002. Siitä lähtien taiteilija on asunut ja työskennellyt Espanjassa. Sakkisen Manchesterin Bury Art Museumissa esillä oleva näyttely jatkaa vielä tämän vuoden maaliskuuhun, minkä lisäksi häneltä avautuu museonäyttely Serlachius Museoissa Mäntässä. Sakkisen teoksia on esitelty laajasti sekä kotimaassa että ulkomailla. Hänen teoksiaan kuuluu useisiin merkittäviin taidekokoelmiin, kuten New Yorkin Museum of Modern Artin, Nykytaiteen museo Kiasman sekä Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmiin.

Teoskuvan tiedot
Riiko Sakkinen
White Trash Supremacy, 2015
Acrylic, enamel, permanent marker
170 x 200 cm
Photography ©Jussi Tiainen