STOP THE PRESS!

Tiedeaforismikirja julkistetaan Tieteen päivillä

Tieteen päivät täyttää 40 vuotta vuonna 2017. Sen kunniaksi Tieteen päivät ja Suomen aforismiyhdistys julkistavat Tieteen päivillä tiedeaforismikirjan. Tiedeaforismikirja – uusia ajatelmia tieteestä –kirja koostuu valtakunnallisen aforismikilpailun tuloksista.  Kilpailulla tavoiteltiin uusia ennen julkaisemattomia mietelauseita eri tieteenaloilta. Kilpailuun osallistui yhteensä 83 kirjoittajaa. Kilpailussa palkittiin Arto J. AnnilaOlli Hyvärinen ja Osmo Tammisalo. Kunniamaininnan sai Lea-Maaria Borg. Kirjan on toimittanut runoilija ja aforistikko Timo Salo.

Kirja julkistetaan Tieteen päivillä 12.1. 2017 klo 11.45 Opettajien lehtisalissa Helsingin yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33, 2. kerros). Yleisölle avoin tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen kahvilassa Cafe Päärakennuksessa klo 15.00. Suomen aforismiyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laihinen haastattelee tekijöitä. Valikoima aforismeista on esillä myös Helsingin raitiovaunuissa ja metroissa tammikuun alkupuolen ajan.

Tiedeaiheiset tai tieteeseen muuten liittyvät aforismit ovat olleet vähän esillä aforismimaailmassa. Suomalaista tiedeaforistiikkaa ei ole käytännössä julkaistu – toki jotkut sitaatit ovat tunnettuja. Tieteessä sitaatin ja itsenäisen aforismin ero on varsin pieni. Usein tieteelliset kirjat tai artikkelit päättyvät aforistiseen toteamukseen. Einsteinin kuuluisa sanonta ”Jumala ei heitä noppaa” tuli tunnetuksi kiistelyssä kvanttimekaniikan tulkinnasta.

Tiedeaforismikirja – uusia ajatelmia tieteestä -kirjassa aforismeja ei ole ryhmitelty tieteenaloittain, vaan ne on jaettu kuuteen teemaan. Niissä kuvataan tieteen maailmankuvaa, tutkimustoimintaa ja sen edistymistä sekä tieteen suhdetta ajan ilmiöihin, kuten valtaan ja vapauteen.

Suomen aforismiyhdistyksen tarkoituksena on edistää aforismin asemaa Suomessa ja koota yhteen aforismeja kirjoittavat ja niistä kiinnostuneet henkilöt. Yhdistys järjestää aforismiaiheisia tapahtumia ja harjoittaa julkaisutoimintaa.

Timo Salo: Tiedeaforismikirja (Into 2017)

ISBN: 978-952-264-724-5

80 sivua