STOP THE PRESS!

Live By Night

Live By NightOhjaus: Ben Affleck
Käsikirjoitus: Ben Affleck, Dennis Lehanen kirjaan perustuen
Tuotanto: Leonardo DiCaprio, Jennifer Davisson, Ben Affleck, Jennifer Todd
Näyttelijät: Ben Affleck, Elle Fanning, Brendan Gleeson, Chris Messina, Sienna Miller, Zoe Saldana, Chris Cooper, Robert Glenister, Remo Girone
Arvio: 3,5/5

Bostonilaisen poliisipäällikön poika Joe Coughlin (Ben Affleck) on ehtinyt aiheuttaa isäpapalle harmaita hiuksia tekemällä erilaisia ryöstöjä rikollisjengien toimipisteisiin. Hän rakastuu irlantilaismafiapomo Albert Whiten (Robert Glenister) tyttöystävään Emma Gouldiin (Sienna Miller). Joen palveluksia kaipaisi myös italialaismafioso Maso Pescatore (Remo Girone), mutta nuori mies kuitenkin kieltäytyy, vaikka Pescatore uhkaa kertoa Whitelle tämän ja Gouldin intiimistä suhteesta. Pian Joe saa kuulla, että hänen rakastettunsa on kuollut omituisessa auto-onnettomuudessa. Hän päättää vaihtaa maisemaa ja siirtyä viinatrokariksi Floridan Tampaan. Sitä kautta hän voisi kostaa Gouldin traagisen kuoleman irlantilaiselle paskiaiselle. Eikä hän pistä pahaakseen, että siinä sivussa hän tekisi kivasti rahaa ja mahdollisesti löytäise uuden naisen rinnalleen.

Rikokset ovat kiinnostaneet aiemminkin Ben Affleckia. Lähes jokainen hänen ohjaamansa elokuva on tavalla tai toisella käsitellyt rikollista maailmaa. Tällä kertaa uppoudutaan kieltolain aikaan, jolloin laittoman viinan jakelu oli myös osa mafiosojen valtataistelua. Varsinkin Bostoniin sijoittuvat tapahtumat muistuttivat sekä tunnelmaltaan että visuaalisesti kolme vuosikymmentä sitten valmistunutta Brian DePalman ohjaamaa gangsteriklassikkoa Lahjomattomat. Ennen kaikkea mestarikuvaaja Robert Richardsonin upea kuvaus saa kokonaisuuteen juuri sellaista 20-luvun kielletyn ajan tunnelmaa, jota tarina todella kaipaa. Kun tapahtumissa siirrytään Tampaan, niin floridalaiseen tunnelmaan sekoittuu sopivasti kuubalainen eksoottisuus kaikkine olemuksineen. Pienieleisesti, mutta kuitenkin tyylikkäästi. Näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan erittäin hyviä, vaikka pääosaa esittävä Affleck onkin hivenen puiseva Joen roolissa paikka paikoin. Miesroolit ovat tässä elokuvassa enemmän ja vähemmän pahoja. Voisi sanoa, että oikeastaan Joen poliisi-isä, jota taidokkaasti näyttelee Brendan Gleeson, on se moraalin vartija, vaikkei hänkään ole aivan puhdas pulmunen. Vaikka Live By Night onkin pääosin miehinen teos, niin naisten roolit ovat hyvin vahvasti mukana. Jotten liikaa paljasta, niin lähinnä traagisessa ja siten merkityksellisemmässä mielessä. Live By Night on kelpoa katsottavaa hyvän gangsterielokuvan ystäville.

Lisämateriaalina on mm. pari dokumenttia, joissa esitellään elokuvan nais- ja mieshahmot, kirjailija Lehane pääsee kertomaan ajatuksistaan, poistettuja kohtauksia ja kommenttiraita.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Bros. Entertainment, 2017

Traileri: