STOP THE PRESS!

Tom of Finland. Musiikista ja miehistä -näyttely avataan WAMissa 13.1.2017

Wäinö Aaltosen museon studio-tilassa avautuu Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin (1920–1991) elämää kartoittava näyttely, jossa avataan myös Laaksosen taiteilijauraa edeltänyttä musiikin täyttämää elämää.

Musiikki oli yksi Laaksosen suurista rakkauksista. Lapsuuden kodissa soi kuoromusiikki, toimihan isä, opettaja Edvin Laaksonen myös sekakuoro Kulkusten johtajana. Nuori Touko lauloi hyvin, mutta pianonsoitto vei lopulta voiton. Musiikilliset tulevaisuudensuunnitelmat saivat vahvistusta jatkosodassa, kun Laaksonen perusti kuoron patterinsa miehistä ja säesti laulua hankkimallaan pianolla. Sodan päätyttyä hän suoritti jo heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen aloittamansa mainosopinnot loppuun ja siirtyi uuteen opinahjoonsa Sibelius Akatemiaan tammikuussa 1945.

Parikymppisenä hän analysoi musiikillista lahjakkuuttaan kirjeessä sisarelleen Helylle näin: ”Minä saan kiittää sitä syntymässä saatua lahjaa, mikä panee vapaasti improvisoiden musisoimaan, miten sen nyt osaisi sanoa. Tarkoitan sitä, mikä panee hakemaan jo polven korkuisena pianosta jonkun ”Varjele Luoja ihmisen lasta”, vaikka sitä Raision isoisä paheksuukin, tai matkimaan laulamisessaan jotain ihailtua Soisalon Kaijaa tai tanssaamaan penikkaikäisenä koulusalissa ”En månskensnatt vid Ganges stränder” tai lyömään jalkaa lattiaan kun lauletaan virrestä kohtaa: Myrsky jos pauhaa…”

Valokuvin ja eri vuosikymmeniltä peräsin olevien teoksin, niin Touko Laaksosen kuin Tomin, kerrottu elämäntarina on myös pala 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kertomusta. Laaksonen syntyi Tarton rauhan solmimisvuonna 1920. Hän oli 12-vuotias Mäntsälän kapinan aikoihin, kirjoitti ylioppilaaksi talvisodan varjossa ja aloitti keväällä 1940 asepalveluksensa, joka venähti lähes viiden vuoden mittaiseksi jatkosodan syttyessä kesällä 1941. Hänet kotiutettiin 4. luokan Vapaudenristillä palkittuna luutnanttina 17.11.1944.

Laaksosen ansiot Suomen kansainvälisesti huomioidumpana taiteilijana ja homoeroottisen taiteen pioneerina ovat tunnetut ja tunnustetut. Marraskuussa 2016 tuli kuluneeksi 25 vuotta taiteilijan kuolemasta ja yhä vieläkin, tai vasta nyt, hän hämmentää katsojia siekailemattoman suoralla taiteellaan, jota tänä päivänä voi vihdoin esitellä myös museaalisissa puitteissa. Teosten syntyaikoina sen sijaan niin itse taiteilija kuin hänen taiteensakin olivat lainsuojattomia.

Näyttelyn on kuratoinut Susanna Luoto.