STOP THE PRESS!

Maamme kärkisolistit tulkitsevat Madetojan Pohjalaisia helmikuussa Tampere-talossa

Tampereen Oopperan odotettu 70-vuotisjuhlateos Pohjalaisia saa ensi-iltansa 10.2.2017. Tämän hetken kysytyimpiin ohjaajiin lukeutuva Tuomas Parkkinen tuo Leevi Madetojan klassikkoteokseen uuden, voimakkaan tulkinnan ensi kertaa naisten näkökulmasta. Pääsolisteina nähdään Tiina-Maija Koskela, Marjukka Tepponen ja Päivi Nisula sekä Ville Rusanen, Jyrki Anttila ja Waltteri Torikka. Tampere Filharmoniaa johtaa Anna-Maria Helsing.

‒ Leevi Madetojan teosta on tulkittu ja tutkittu pian sata vuotta, mutta kerta toisensa jälkeen Pohjalaisia on kiertynyt miehisen vapaudenkaipuun ympärille. Kun minulle tuli ainutkertainen mahdollisuus valottaa, mistä kaikki alkoi, mistä me tulemme, keitä me olemme ja ketkä tämän maan ovat rakentaneet, nämä kolme Pohjalaisten naista seisoivat edessäni: kerro meidän tarinamme, sanoo ohjaaja Tuomas Parkkinen.

Pohjalaisia oli Tampereen Oopperan ensimmäisen ensi-illan teos vuonna 1947. Teosvalinta kohottaa sekä oopperan 70-vuotisjuhlavuotta että maamme 100-vuotista itsenäisyyttä. Ooppera on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden virallista ohjelmistoa.

‒ Haluan, että Pohjalaisia juhlistaa sitä katkeamatonta oopperataiteen jatkumoa, jota Tampereella on tehty jo 70 vuotta. Se on myös merkittävä taival Suomen itsenäisyyden ajassa. Tällä teoksella Tampereen Ooppera nousee jälleen eurooppalaisen näyttämötaiteen tulkiksi. Kun esirippu aukeaa, katsoja tunnistaa teoksen Pohjalaisiksi, mutta kun päästään loppuun, olemme jo askeleen edellä huomisessa, Parkkinen sanoo.

Pohjalaisia käynnistää merkittävän kolmen kotimaisen oopperan sarjan Parkkisen ohjaamana. Pohjalaisten jälkeen hän ohjaa Mannerheim-oopperan Ilmajoelle kesällä 2017 ja Suomen sisällissodan Tampereen taisteluista kertovan tilausteoksen Veljeni vartijan Tampereelle helmikuussa 2018. Teoksista syntyy trilogia, joka kietoutuu erottamattomasti Suomen syntyyn sekä maamme itsenäistymisen ja kasvukipujen ympärille.

www.tampere-talo.fi/pohjalaisia
Verkkosivustolla mm. ohjaaja Tuomas Parkkinen kertoo tarkemmin teoksen naisnäkökulmasta.
Esitykset pe 10.2.2017, su 12.2., ke 15.2., la 18.2., ke 22.2., la 25.2. Arkisin klo 18.30, viikonloppuisin klo 15.00. Kesto noin 3 tuntia, yksi väliaika.

Video: Pohjalaisia kertoo suomalaisen naisen tarinan

Taiteellinen työryhmä
Musiikinjohto Anna-Maria Helsing
Ohjaus Tuomas Parkkinen
Lavastus Sampo Pyhälä
Puvut Pirjo Liiri-Majava
Valosuunnittelu Jussi Kamunen
Kuorokapellimestari Heikki Liimola
Koreografi Osku Heiskanen

Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro

Rooleissa
Tiina-Maija Koskela (Maija)
Marjukka Tepponen (Liisa)
Päivi Nisula (Kaisa)
Ville Rusanen (Jussi)
Jyrki Anttila (Antti)
Waltteri Torikka (Karjanmaan Köysti)
Jaakko Hietikko (Erkki)
Ilkka Hämäläinen (Salttu)
Jere Martikainen (Kaappo)
Kristjan Möisnik (Vallesmanni)
Anssi Hirvonen (Kriivari)
Juha Kotilainen (Herastuomari)
Olli Lammi/Pertti Kallio (Siltavouti)