STOP THE PRESS!

Haastattelussa: Jennifer Saunders

Rahan tarpeessa ja paparazzien jahtaamana erään “tapauksen” jälkeen, jonka yhtenä osallisena oli huippumalli Kate Moss, PR-guru Edina “Eddy” Monsoon (jota näyttelee, totta kai, Jennifer Saunders), sekä tämän paras ystävä, muotitoimittaja Patsy Stone (Joanna Lumley), pakenevat Lontoosta Etelä-Ranskaan, missä he toivovat pääsevänsä nauttimaan Rivieran kuuluisasta shamppanja-elämäntyylistä – ja löytävänsä rikkaita miehiä maksamaan lystistä.

Kohta kolme vuosikymmentä Eddy ja Patsy ovat olleet rakastettu parivaljakko tv-komediassa ja nyt he tekevät hulvattoman ja paljon odotetun ensiesiintymisensä isolla kankaalla. Luvassa on jotain todella upeeta, kultsi! Ja näin on – se on Todella Upeeta -elokuva.

“Se on jonkin sorttinen pakoelokuva siinä mielessä, että he pakenevat monia asioita”, kertoo Jennifer, sarjan luoja ja elokuvan kirjoittaja. “Pääasiassa Eddy pakenee itseään, kuten aina. Hän on alamäessä. Rahat on loppu, tai kuten hän sen muotoilee ‘kaikki luottokorttini ovat rikki’, joten hän ei tiedä mitä tehdä, ne vain eivät enää toimi.”

“Yksissä juhlissa hän työnsi Kate Mossin parvekkeelta ja nyt Eddyä syytetään tämän kuolemasta – pienen pieni yksityiskohta – ja niinpä kuvaan astuivat mukaan paparazzit.” “Kuuluisuus on jotain, mitä hän on halunnut koko ikänsä. Nyt kun hän on sen saavuttanut, ainoa mitä hän haluaa on olla rauhassa, eikä jatkuvasti valokuvattavana ja takaa-ajettuna kuin eläin.“

Eddy ja Patsy päättävät suunnata kohti miljonäärien temmellyskenttää, joka tunnetaan myös Ranskan Rivierana. Sieltä he arvelevat löytävänsä kodin kahdelle hedonistiselle, glamouria rakastavalle britille, jotka nauttivat kaikesta mitä rahalla – paljolla sellaisella – voi ostaa.

“Heillä on aina ollut unelma, Patsylla ja Eddyllä; kun he joutuivat vaikeuksiin, he sanoivat toisilleen: ’Joku päivä liitymme seurapiireihin. Joku päivä elämme Martinin mainoksessa. Siinä me olemme. Meillä on kundeja ohjaamassa lentokoneita ja laivoja, pastellinväriset kashmirvillaiset neuleet olkapäille kiedottuina ja krokotiilikengät jaloissa.'”

“Etelä-Ranskaan meneminen on mielestäni pakenemista siihen unelmaan luksuksesta, mitä, valitettavasti, ei vain oikein ole olemassa. Tai siis on, mutta se on hieman tyylitöntä nykyään”, Jennifer sanoo.

“Nykyään ei vain ole sellaista kaunista ja viehättävää jetsettiä, missään ei ole enää sellaista Ava Gardner -tyyliä. Kaikki on vain tällaista raskasta disko-euro-roska-musiikkia ja rietasta rahankäyttöä, joten sitä, mitä he etsivät, ei oikein ole olemassa. He ikään kuin pakenevat menneisyyteen.”

“Todella upeeta” alkoi sketsi-pätkästä “French and Saunders” -sarjassa vuonna 1990. Katsojat voivat odottaa näkevänsä elokuvassa Jenniferin läheisen ystävän ja yhteistyökumppanin Dawn Frenchin tekevän cameo-roolin, muiden kuuluisien kasvojen kera.

Tuolloin vuonna 1990, Jennifer myöntää, hänellä ei ollut juurikaan odotuksia siitä, että Edina ja Patsy – sekä heidän perheensä ja ystävänsä – nousisivat maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Jennifer on kirjoittanut ja tähdittänyt viisi kautta “Todella upeeta” -sarjaa BBC:llä (fanien keskuudessa sarja tunnetaan lyhenteellä “Ab Fab” alkuperäisen nimen mukaan). Jaksoja on näytetty 36 maassa, mukaan lukien USA:ssa.

Tiimi sarjan taustalla, tuottaja Jon Plowman, Julia Sawalha ja June Whitfield, jotka näyttelevät Eddyn tytärtä Saffya ja äitiä, sekä Jane Horrocks tämän assari Bubblena, tekevät kaikki paluun elokuvassa.

Jennifer muistelee ensimmäisen sketsin jälkeen agenttinsa ehdottaneen, että hänen kannattaisi kokeilla komediasarjan kirjoittamista.

“Sekin johtui siitä, että Dawn oli tekemässä jotain, adoptoimassa tytärtään itse asiassa, ja agenttini tietenkin koki työkseen pitää minut leivänsyrjässä kiinni, joten hän kysyi: ‘Olisiko jotain, mitä sinä voisit tehdä? Pystyisitkö kirjoittamaan sarjaa?’”

“Ajattelin silloin, että ‘minulla on yksi hahmo’ ja pidin siitä hahmosta, koska sketsi oli todella pitkä ja suurimman osan siitä minä olin äänessä. Ajattelin ‘jos on joku hahmo, josta voisin kirjoitta, niin se on tämä.’”

“Ja hänellä on todella hyvä työpaikka, joka on siis PR, ja se tarkoittaa, että et ole sidoksissa mihinkään tiettyyn paikkaan; voit mennä minne vain ja tekemään mistä vain PR:ää. Voit mennä vaikka kuinka moniin bileisiin.”

“Se tuntui olevan kovasti muotia 90-luvulla, joten sanoin ‘no, kokeilenpa kirjoittaa tuosta’.  Välittömästi minut lähetettiin BBC:lle neuvonpitoon ja istuin monessa toimistossa, missä kaikki vain huokailivat ‘Tämä vaikuttaa hieman tylyltä. Sinulla ei näytä olevan emotionaalista kaarta tässä ollenkaan'”.

“Minä ajattelin ‘tästä ei tule koskaan mitään’. Itse asiassa Jon Plowman, luojan kiitos, joka alusta asti sanoi ‘kuules, kirjoitit vain 15 minuuttia. Kirjoita kymmenen minuuttia lisää ja sinulla on yksi jakso.’ Minä siihen vain, että ‘ahaa, ymmärrän’”.

“Hän sanoi, ‘älä välitä kaikesta tästä, neuvonpidoista ja editoreista. Kirjoita vain hauskimmat 25 minuuttia, mitä pystyt. Tee nyt se, koska muuten et tee sitä. Älä ajattele tarinoita ja kaikkea sellaista.’ Joten vain kirjoitin ja sitten ‘Blam, siinä se on.’”

Eddy ja Patsy ovat loistokkaan poliittisesti epäkorrekteja – he tupakoivat, ryyppäävät ja käyttävät huumeita; he elävät irstasta, syyllisyydestä vapaata elämäntyyliä täysillä. Mutta elokuvassa he käyvät hieman epätoivoisiksi ja heidän hedonistinen elämänsä on uhattuna.

Isolla kankaalla mikään ei ole muuttunut ja he rakastavat nauttia lasillisen, tai useamman, shamppanjaa, mutta Jennifer myöntää, että röökin polttaminen – todellisuudessa hän tupakoi todella harvoin – ei ollut hauskaa. Eikä vaihtoehtona ollut sähkötupakka, höyryttely, ollut juurikaan parempaa.

“Kuvatessa huomasimme, kuinka paljon vähemmän he tupakoivat. Hassu juttu ja mielestäni se vain hiljalleen hivuttautui kuvioihin. Joanna polttaa vielä. Minä en juurikaan tupakoi ja se oli itse asiassa mielestäni vaikeaa.”

“Jopa höyryttely oli kauheaa. Se ei ole todellakaan sitä, että pistät palamaan pariksi tuntia studiossa ja se on sitten siinä. Jos aloitat kohtauksen tupakoimalla, voi olla, että koko loppu päivä menee tupakoidessa, joten pitää miettiä, koska on hyvä tai huono aika polttaa.”

“He polttavat yhä jatkuvasti ja käyttävät huumeita ja juovat aivan liikaa, mutta mielestäni se näyttää hieman surulliselta nykyään. Se ei ollut suunniteltua, jotenkin se vain meni niin. Olin 36-vuotias kun näyttelin Eddyä, joka oli 40, ja nyt olen 57-vuotias, joten hän olisi hieman yli 60-vuotias. Patsy on siitä jo reilusti yli – en todellakaan tiedä enää”, hän naurahtaa.

“Ab Fab” -fanit ovat aina saaneet nauttia cameo-rooleista, joita on ollut pitkin sarjan jaksoja, ja joissa monet tähdet näyttelevät itseään. Lista on huikea ja sisältää sellaisia nimiä kuten Sacha Distel, Minnie Driver, Brit Ekland, Idris Elba, Whoopi Goldberg, Stella McCartney, Elton John, Twiggy, Naomi Campbell ja monia muita.

Kuukausia ennen Todella upeeta -elokuvan kuvauksia arvuuttelut siitä, kenet nähtäisiin elokuvassa vain kiihtyivät ja Kim Kardashianin sekä One Directionin Harry Stylesin huhuttiin olevan mukana.

“Kim Kardashian ei esiinny elokuvassa,” Jennifer sanoo. “Harry Stylesin piti olla mukana, ilmeisesti. Mutta se ei ollut mahdollista. No, me emme koskaan kysyneet häneltä, joten se ei olisi tullutkaan tapahtumaan”, hän nauraa.

“Joo, odotuksia oli varmasti paljon. Mielestäni juttu on siinä, että ihmisten pitää olla itsevarmoja siitä, että he ovat hauskoja ja että rooli on tarpeeksi hauska. Elokuva muuttui niin paljon, joten me kysyimme monilta, mutta itse asiassa rooli vaihtui.”

Kertoo paljon siitä, kuinka paljon odotuksia elokuvaa kohtaan on, kun internet kuhisee spekulointia. Katsojat saavat nähtäväkseen sellaiset nimet kuin Kate Moss, Emma Bunton, Lulu, Joan Collins, Chris Colfer, Jerry Hall ja Barry Humphries, joka paljasti näyttelevänsä Patsyn “niljakasta vanhaa poikaystävää”.

Kuvaaminen Lontoossa ja paikan päällä Ranskan eteläisessä osassa, ohjaajana Mandie Fletcher – joka ohjasi myös useita tv-sarjan jaksoja – oli ihanaa, Jennifer sanoo. Hän selvästi nauttii Eddyn esittämisestä ja tämän räikeiden asusteiden ylle pukeminen oli todella hauskaa.

“Kyllä se oli. Rakastan häntä; nautin todella, kun saan olla hän. Nautin hänenä olemisesta enemmän sarjan kuvauksissa”, hän naurahtaa. “Koska kun olet hänen kanssaan kuvauspaikalla, täytyy pitää peruukkia päässä koko päivän, ja sitä täytyy pitää päässä joka päivä seitsemän viikon ajan, joten elokuvaa tehdessä pitää olla enemmän kestävyyttä.

“Mutta voi Luoja me nauroimme. Nauroimme itsemme pilalle. Hassua näytellä häntä uudestaan. Rakastan sitä ja rakastan Eddyä ja Patsya, kun he ovat yhdessä.”

Onko Todella upeeta -elokuva meidän viimeinen mahdollisuutemme viettää aikaa Eddyn ja Patsyn rakastettavan törkeän parivaljakon kanssa? Voisiko elokuvalle tulla jatko-osa?

“Voi Luoja”, hän nauraa. “Minulla ei todellakaan ole aavistustakaan. Katsotaan nyt, kuinka tämän kanssa käy”.

Photo’s Copyright by BBC and Twentieth Century Fox Film Corporation