STOP THE PRESS!

Tunteista vahvin – näyteltyä rakkautta näyttämöillä ja elokuvissa

Teatterimuseo ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti juhlistavat 100-vuotiasta Suomea rakkauden nimissä. Teatterimuseossa avataan 14.2. näyttely Rakkauden tiloja – Näytelty rakkaus, ja KAVI esittää Orionissa elokuvasarjan samalla teemalla 4.2.–29.3.

Rakkauden ja välittämisen merkitystä ei voi liikaa korostaa tämän päivän Suomessa ja maailmassa. Rakkaus on tunnetila, johon kaikki pystyvät samaistumaan riippumatta siitä, missä maassa ja kulttuurissa ovat kasvaneet. Rakkaus on tunteista vahvin – voima joka sekä rikkoo että rakentaa.

Teatterimuseon Rakkauden tiloja – Näytelty rakkaus -näyttely avaa näkökulmia siihen, miten ja mistä lähtökohdista rakkautta on sadan vuoden aikana suomalaisilla näyttämöillä kuvattu. Ihmissuhteiden voimaa ja rakkauden merkitystä pohditaan kotimaisten näytelmien, Shakespearen klassikoiden ja venäläisen draaman kautta. Näytellyn rakkauden historiaa katsotaan paitsi yli rampin, myös läpi linssin. Samat näyttelijät ja sama estetiikka ovat sujuvasti siirtyneet näyttämöltä kameran eteen. Yhteistyössä KAVIn kanssa näyttelyyn toteutettu kotimaisten elokuvakatkelmien kavalkadi tuo silmien eteen sankarirakastajia ja sankarittaria, ikimuistoisia kohtauksia ja ikonisia kuvia itsenäisen Suomen valkokankailta.

Elokuvateatteri Orionin Näytelty rakkaus -sarjassa nähdään keväällä kansainvälisiä filmatisointeja Shakespearen ja Anton Tshehovin näytelmistä. Mukana ovat mm. sadunhohtoinen Kesäyön unelma (1999), Peter Greenawayn Prosperon kirjat (1992) ja Tshehov-elokuvien valio, Andrei Mihalkov-Kontshalovskin Vanja-eno (1971). Rakkaus on myös Orionin koko vuoden 2017 ohjelmiston kantava voima. Näytelty rakkaus -sarjan lisäksi keväällä nähdään myös mm. hääelokuvia.

Näytelty rakkaus -elokuvasarja alkaa Orionissa 4.2.2017
Lisätiedot: kavi.fi/elokuvasarja/teatterimuseo-naytelty-rakkaus

Elokuvateatteri Orion
Eerikinkatu 15, 00100 Helsinki
kavi.fi

Rakkauden tiloja – Näytelty rakkaus Teatterimuseossa avataan 14.2.2017

Teatterimuseo
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki
teatterimuseo.fi

Rakkauden tiloja on neljän uusmaalaisen museon – Hotelli- ja ravintolamuseon, Lottamuseon, Teatterimuseon ja Vantaan kaupunginmuseon – yhteinen Suomen itsenäisyyden juhlavuoden näyttely- ja tapahtumakokonaisuus, joka on hyväksytty osaksi virallista itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on Teatterimuseon yhteistyökumppani Näytelty rakkaus -näyttelyn tuotannossa. Lisää hankkeista ja muista siinä mukana olevista museoista: rakkaudentiloja.fi