STOP THE PRESS!

Iiroilua tuo Iiro Rantalan Lappeenrannan kaupunginorkesterin solistiksi

Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertissa torstaina 26.1.2017 klo 19 Lappeenranta-salissa solistina soittaa itse pianisti Iiro Rantala. Hersyvästä huumoristaan tunnettu Rantala soittaa W.A. Mozartin suositun Pianokonserton nro 21 C-duuri lisäksi Leonard Bernsteinin Candide Overturen pianolle ja omia sävellyksiään pianolle ja jousille levyltään Anyone with a Heart. Konsertin johtaa Vytautas Lukocius. Konsertin orkesterinumeroina kuullaan Darius Milhaudin Kamarisinfonia nro 5 op. 75 puhaltimille ja Arnold Schönbergin Kamarisinfonia nro 1 op. 9.

Pianisti Iiro Rantala (s. 1970) aloitti piano-opintonsa ja musiikkiharrastuksensa Käpylän musiikkiopistossa sekä Cantores Minores -poikakuorossa seitsenvuotiaana. Vuonna 1983 Rantala pääsi opiskelemaan Oulunkylän Pop & Jazz Opistoon, jolloin hän alkoi ottaa tunteja Seppo Kantoselta ja sävelsi ensimmäiset kappaleensa Ikivirheät-yhtyeelle, johon kuuluivat myös rumpali Sami Kuoppamäki sekä saksofonisti Manuel Dunkel. Rantala ehti myös olla mukana Upi Sorvalin (1952-1989) Big Bad Familyssä ennen rumpali-liiderin kuolemaa.

Vuonna 1988 Rantala pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemian jazzosastolle, ja jo samana vuonna hän perusti Eerik Siikasaaren ja Rami Eskelisen kanssa Trio Töykeät-yhtyeen. Kolmikko kehitti persoonallisen konseptin, jossa Rantalan sävellykset saivat tuekseen huikeat musiikilliset taidot ja harkitut sovitukset, ja ohjelmistoon lisättiin runsaasti enemmän huumoria kuin suomalaisessa jazzissa 1980-luvun lopulla oli ollut keskimäärin. Jo perustamisvuotenaan Trio Töykeät voitti eurooppalaisten jazzbändien kilpailun Belgian Hoeilaartissa. Ensimmäisen Jazzliiton kiertueensa yhtye teki vuonna 1989, ja debyyttilevy Päivää! (Sonet) tervehti suomalaista jazzyleisöä seuraavana vuonna.

Rantala ja Eskelinen opiskelivat New Yorkissa Manhattan School of Musicissa vuosina 1990-1993, missä Rantala pettyi koulun jazzopetukseen ja siirtyi klassiselle puolelle, mikä lisäsi pianistin musiikin sävyvalikoimaa entisestään. Pianistin ja rumpalin palattua Suomeen Trio Töykeät keikkaili runsaasti ympäri maailmaa Kuubassa, Meksikossa, Euroopassa, Australiassa sekä Kauko-idässä. Bändi julkaisi ahkerasti tasokkaita leyjä, ja vuonna 1995 julkaistu albumi Jazzlantis voitti julkaisuvuotensa Jazz-Emmankin. Samoihin aikoihin Siikasaari sekä Rantala palkittiin peräkkäisinä vuosina, 1995 ja 1996, Jazzliiton Yrjö-palkinnoilla. Trio Töykeät saivat kunnian olla myös ensimmäinen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa soittanut jazzyhtye, kutsujana Martti Ahtisaari vuonna 1996.

2000-luvun taitteessa ja sen jälkeen yhtyeeltä ilmestyi tasaisesti laadukkaita levyjä, ja kokoonpano keikkaili edelleen aktiivisesti maailmalla sekä Suomessa. Vuonna 2008 Trio Töykeät kuitenkin lopulta yli 2000 keikkaa ja seitsemän levyä rikkaampana sekä 43 maata kiertäneenä ilmoitti lopettavansa toimintansa. Lopettamiseen ei liittynyt sen suurempaa draamaa: yhtye koki vain tullensa yhteisen tiensä päähän. Kaiken kaikkiaan Trio Toykeät oli varmasti yksi 1990-luvun suosituimpia suomalaisia jazzbändejä, ellei jopa suosituin.

Trio Töykeän lisäksi Rantala on tehnyt musiikkia monissa muissakin yhteyksissä. Pelkästään orkesterin solistina hän on toiminut useita kymmeniä kertoja, minkä lisäksi myös klassisia sävellyksiä, teatterimusiikkia ja elokuvasävellyksiä on syntynyt tasaiseen tahtiin. Rantala on juontanut TV1:llä esitettyjä Iirottelua sekä Iiro irti! -musiikkiohjelmia sekä vetää edelleen omaa Kansi auki! -pianojazzfestivaalia marraskuisin musiikkiteatteri Kapsäkissä. Pianistin uusimpia kokoonpanoja ovat vuosina 2006-2010 toiminut, kitaristi Marzi Nymanin sekä beatboxaaja Felix Zengerin kanssa perustettu Iiro Rantala New Trio sekä edesmenneille esikuvilleen omistettu projekti My History of Jazz.