STOP THE PRESS!

Harrastajaryhmän kanssa tehty yhteistyö paljasti uutta tietoa keskiaikaisesta villaintarsiasta

Kansallismuseo on toteuttanut historiallisten tekstiilien ja käsityön harrastajien kanssa tarkan kopion keskiaikaisesta tekstiilistä. Kopio kertoo, miltä ylellinen sisustustekstiili on uutena näyttänyt. Alkuperäinen tekstiili sekä kopio ovat esillä Kansallismuseon pop up -tilassa 21.1.- 1.2.2017.

Harrastajien aloitteesta syntynyt projekti on esimerkki siitä, että museotyö on parhaimmillaan yhdessä tekemistä. Museo voi kokoelmia avaamalla ja asiantuntija-apua tarjoamalla luoda yhdessä erilaisten ryhmien kanssa kiinnostavia tapahtumia, näyttelyitä ja kokemuksia.

1800-luvulla Maskun kirkon kellotapulista talteen otettu tekstiili on todennäköisesti Naantalin birgittalaisnunnien työtä ja peräisin aikaisintaan 1440-luvulta. Huovutetusta villasta ommellussa ja hopeoidulla nahkanauhalla koristellussa ns. paarivaatteessa vuorottelevat symboliset eläinkuviot: aarnikotka, yksisarvinen, riikinkukko ja peura. Eläimiä kehystävät tammenlehvät ja rukoustekstit.

– On hienoa saada tämä ainutlaatuinen löytö esille. Maskun villaintarsia lienee ollut vauraan kartanon sisustustekstiili, joka on isännän hautajaisten yhteydessä lahjoitettu paikalliseen kirkkoon paarivaatteeksi, toteaa Kansallismuseon amanuenssi Outi Flander.

Osittain säilyneestä tekstiilistä tehtiin mahdollisimman tarkka kopio, jotta ylellisen paarivaatteen voi nähdä myös sellaisena kuin se oli valmistuessaan. Kopion valmisti 16 kokenutta tekstiilihistorian harrastajaa.

– Kopio näyttää villakankaiden rikkaat värit ja hopean hohtavan kiillon. Kaikki kankaat värjättiin luonnonväreillä. Työ vaati vapaaehtoisilta n. 1600 tuntia käsityötä. Tämän kaltainen yhteistyö Kansallismuseon kanssa on uusi tapa tuoda Suomen keskiajan tekstiilikulttuuria näkyväksi. Ompelijoille oli ainutlaatuinen kokemus päästä näin lähelle aitoa, keskiaikaista tekstiilityötä, sanoo ompelijaryhmän vetäjä Elina Sojonen.  

Uutta tietoa ja yllättävä puuvillalöytö

Projektin aikana saatiin uutta tietoa keskiaikaisen villaintarsian valmistustavasta ja -materiaaleista. Yllätyksenä tuli, että tekstiilin kuviot on ommeltu silkkilangalla ja hopeapäällysteisellä nahalla. Molemmat olivat Suomessa keskiajalla harvinaisia. Kaikki materiaalit olivat aikansa luksusta: kangas on valmistettu hienolaatuisesta tuontivillasta  ja sen syvät värisävyt saatu aikaan suurella määrällä arvokkaita luonnonvärejä.

Maskun paarivaatteesta tehtiin myös yllättävä puuvillalöytö.

– Aikaisempia puuvillalöytöjä on Suomesta vain muutama. Puuvilla on ollut keskiajalla silkkiäkin arvokkaampaa erikoiskangasta, kertoo tekstiiliä tutkinut arkeologi Krista Vajanto Aalto-yliopiston Nanomikroskopiakeskuksesta.