STOP THE PRESS!

Kuopion kaupunginteatterin kevätkausi on avattu

Kuopion kaupunginteatterin kauden avajaiset ovat jo käsite.  Nytkin maanantaina 16.1. Minna-näyttämö oli melkein ääriään myöten täynnä, kun teatterinjohtaja Pekka Laasonen kertoi kevään ohjelmistosta. Tilaisuudessa nähtiin myös katkelmia tulevista ensi-illoista ja jututettiin tekijöitä.

Ohjelmiston esittely alkoi Sirkku Peltolan kirjoittamalla, absurdin hauskalla ja hulvattoman terävällä Suomen hevosella. Tammikuun 26. päivä Minna-näyttämöllä ensi-iltansa saavan näytelmän ohjaa Olli-Matti Oinonen, ja se kertoo kuvitteellisessa Kimasen kylässä asuvasta hullunkurisesta perheestä ja heidän edesottamuksistaan. Näytelmä on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kauden toinen Suomi 100 -logon saanut esitys on Mauri Kunnaksen kirjaan perustuva Koirien Kalevala. Savonia AMK:n, Kuopion konservatorion ja Mustin ja Mirrin kanssa yhteistyössä syntyvä koko perheen ooppera tuo Minna-näyttämölle metsien kuninkuudesta kilpailevat koirat ja sudet sekä heidän välissään elävät sitkeät kissat. Rooleissa ja orkesterissa nähdään Savonia AMK:n ja Kuopion konservatorion oppilaita. Oopperan on säveltänyt Jaakko Kuusisto, libretto on Sami Parkkisen, ohjauksesta vastaa Virpi Rautsiala ja orkesteria johtaa Rauno Tikkanen. Oopperan ensi-ilta on 1.4.

Maria-näyttämön korkkaus kevätkauteen tapahtuu helmikuun 8. päivä, kun Kari Heiskasen kirjoittama ja Jukka Keinosen ohjaama Yksi halusta, toinen rakkaudesta saa ensi-iltansa. Kolmesta maaseutuasunnolla iltaansa viettävästä pariskunnasta kertova esitys on ohjaajansa mukaan oikukkaan yllättävä näytelmä, jonka sisältö kuplii ja kiehuu ja tulee lopulta iholle.

Maria-näyttämön toisena ensi-iltana nähdään kuopiolaisen Miko Kivisen kirjoittama Viikingit. 16.3. kantaesityksensä saava näytelmä tehdään yhteistyössä Kuopion Kansallisteatterin kanssa. Nyky-Suomea viiltävästi ja karnevalistisesti kuvaavan esityksen ohjauksesta vastaavat Kivinen ja Mikko Paananen. Kaksikko myös esittää näytelmän kaikki roolit.

Kevään ohjelmatarjontaan kuuluvat vielä viime syksynä ensi-iltansa saaneet Olli-Matti Oinosen ohjaama menestysmusikaali Annie Mestariampuja, Leea Klemolan kirjoittama ja ohjaama Vaimoni, Casanova, Mika Nuojuan ohjaama vauhdikas Sukuvika ja Pekka Laasosen ohjaama ystävyydestä lämminhenkisesti kertova Leskikullat. Tarjonta täydentyy vielä 18.2., kun suunnattoman suosion saavuttanut, melkein kulttimaineeseen noussut Anne Rautiaisen kirjoittama ja ohjaama Frida palaa yleisön pyynnöstä ohjelmistoon.

Kevät on myös tasokkaiden vierailujen aikaa. Kuopion Sirkuksen Pakkassirkus KA-MU aloittaa vierailunäytösten sarjan tammikuun lopulla. Heidän ensimmäinen esityksensä on Maria-näyttämöllä 20.1. ja viimeinen yhdeksästä esityksestä nähdään 29.1. Helmikuussa (16.2.) on Sinikka Sokan ja Jaana Saarisen tulkitsemien Rantarouvien vuoro. Maaliskuun vierailuna (27.3.) nähdään Kimmo Oksasen kirjaan perustuva Kasvonsa menettänyt mies Puntti Valtosen ja Safka Pekkosen tulkitsemina. Suomen Kansallisteatterin loistavaksi kehuttu Keuhkot saapuu uusintavierailulle Kuopioon huhtikuussa (25. ja 26.4.), ja kevätkauden vierailut päättä Suomen Komediateatterin hauska musikaalikomedia Käyttöohje kahdelle (9.5.).