STOP THE PRESS!

Vahva suomalaisedustus Sundancen dokumenttikilpailussa

Kaksi suomalaisen IV Filmsin yhteistuotantoa kilpailee tällä viikolla alkavan Sundancen kansainvälisten dokumenttien sarjassa.  IV Films on paljon huomiota herättäneen Rahul Jainin Machines-elokuvan yksi kolmesta päätuottajasta ja elokuva on mm.  leikattu suurelta osin Suomessa. Machines on visuaalisuudestaan kriitikoilta kiitosta saanut elokuva Intian Gujaratissa sijaitsevasta tekstiilitehtaasta ja se tulee Suomen elokuvateattereihin helmikuun lopussa.

Ranskalaisen Pascal Lamchen elokuva Winnie kertoo Nelson Mandelan entisen aviopuolison Winnie Mandelan tarinan pääosin hänen itsensä kertomana. Vasta tammikuussa valmistuneen dokumenttielokuvan ensi-ilta on Sundancessa, jota pidetään Pohjois-Amerikan tärkeimpänä elokuvafestivaalina.

Yleisradion Dokumenttiprojekti ja audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK ovat tukeneet molempia elokuvia ja Suomen Elokuvasäätiö intialais-suomalais-saksalaisen Machinesin tuotantoa. Yle on ainoa Machinesin tuotannossa mukana ollut televisioyhtiö.

Sundancen dokumenttielokuvien kilpailusarjassa on vahva suomalaispanos, koska kahdentoista elokuvan joukkoon on hyväksytty myös Making Moviesin tuottama elokuva Good Postman, jonka on ohjannut Tonislav Hristov. Edellisen kerran suomalainen pitkä dokumenttielokuva, Pirjo Honkasalon Melancholian 3 huonetta, kilpaili Sundancessa vuonna 2005. Elli Toivoniemen ohjaama Treffit voitti Sundancen kansainvälisten lyhytelokuvien sarjan vuonna 2013.