STOP THE PRESS!

Aki Kaurismäen ja Katja Gauriloffin elokuvat Berliinin elokuvajuhlilla

Aki Kaurismäen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Toivon tuolla puolen on valittu Berliinin elokuvajuhlien kilpasarjaan. Festivaalin kilpasarjaan valitaan vuosittain noin 25 kansainvälistä ensi-iltaa kisaamaan festivaalin pääpalkinnosta, Kultaisesta karhusta. Helsingissä kuvattu Toivon tuolla puolen kertoo suomalaisesta kauppamatkustajasta ja syyrialaisesta pakolaisesta, joiden polut risteävät. Toivon tuolla puolen on Kaurismäen Le Havre -elokuvasta alkaneen satamakaupunki-trilogian toinen osa. Elokuvan pääosissa nähdään Sherwan Haji ja Sakari Kuosmanen. Sivuosissa nähdään Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Ilkka Koivula ja Simon Hussein Al-Bazoon. Elokuvassa esiintyvät myös mm. Kaija Pakarinen, Kati Outinen, Tommi Korpela ja Tuomari Nurmio. Elokuvan on kuvannut 35mm:n filmille Timo Salminen.

Alkuperäiskansojen elokuviin keskittyvä Imagine NATIVe –sarja näyttää tänä vuonna erityisesti arktisten alueiden elokuvien. Sarjan avajaiselokuvaksi on kutsuttu tuotantoyhtiö Oktoberin tuottama ja Katja Gauriloffin ohjaama Kuun metsän Kaisa. Kuun metsän Kaisa on saanut maailmanensi-iltansa viime vuonna Toronton Hot Docsissa. Se on runollinen tutkielma kolttasaamelaisen legendaarisen sadunkertojan Kaisa Gauriloffin ja sveitsiläisen kirjailijan Robert Crottetin kohtalonomaisesta ystävyydestä.  Kuun metsän Kaisan ovat tuottaneet Joonas Berghäll ja Satu Majava Oktober Oy:stä.

Imagine NATIVe –sarjassa nähdään myös Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin jo genrensä klassikoiksi muodostuneet elokuvat Seitsemän laulua tundralta (2000) ja Jumalan morsian (2003). Molemmat elokuvat kertovat nenetsien elämästä Siperiassa.