STOP THE PRESS!

Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen

Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainenOhjaus: Saara Cantell
Käsikirjoitus: Sami Keski-Vähälä
Tuotanto: Teea Hyytiä, Sari Lempiäinen
Näyttelijät: Lilja Lehto, Aava Merikanto, Aarni Rämö, Elina Knihtilä, Kiti Kokkonen, Jaakko Saariluoma, Johanna af Schultén, Jenni Kokander, Eija Ahvo, Joonas Saartamo, Aleksis Koistinen, Jani Toivola
Arvio: 5/5

Onnelin (Lilja Lehto) ja Annelin (Aava Merikanto) naapurustoon on avattu lastenkoti, jota johtaa rautaisella otteellaan Minna Pinna (Jenni Kokander). Hänelle lasten turvallisuus on kaikki kaikessa ja siksi hän pyrkii suojelemaan näitä tavoilla, jotka välttämättä eivät lapsen näkövinkkelistä ole kovinkaan mukavia. Pekki (Aarni Rämö) -niminen poika päättää hakea apua ja karkaa lastenkodista yleensä tarkkaavaisen Pinnan silmien alta. Onneli ja Anneli kohtaavat pojan heidän rantamökissään ja kuultuaan tältä, mitä lastenkodissa todella tapahtuu, he päättävät auttaa Pekkiä.

On aika jättää jäähyväiset Onnelille ja Annelille, sillä tämä kolmas elokuva päättää näyttelijäkaveruksien tähdittämän elokuvatrilogian. Sama tuotantoryhmä on tehnyt näitä elokuvallisia seikkailuja jo neljän vuoden ajan ja nyt on hyvä aika lopettaa, kun ollaan huipulla. Siinä missä kaksi ensimmäistä elokuvaa ovat olleet hyvin valoisia ja ehkä hivenen sadunomaisempia, niin tähän tarinaan on tullut hieman enemmän tummasävytteisyyttä ja aikuismaisuutta. Hyvä niin, sillä sankariparikin on jo ehtinyt kasvaa ja sitä myöten myös tarinan pitää muuttua. Tummaa sävyä tähän tuo luonnollisesti lastenkodin johtajatar Pinna, jota Kokander näyttelee jämptisti ja jämäkästi. Ehkä hieman yliviritteisesti parissa kohtauksessa, mutta eipä se juurikaan haittaa. Lilja ja Aava päärooleissa pääsevät nyt kunnolla heittäytymään tarinaan, sillä suurin osa aiemmista elokuvista tutuista hahmoist jää lähinnä sivuhahmoiksi. Tosin Pekkiä esittävä Rämö on roolissaan yllättävän luonteva ja reipas. Täytyy nostaa hattua myös trilogian tekijäryhmälle, sillä he ovat todella onnistuneet saamaan kasaan oikeasti viihdyttävän koko perheen elokuvapaketin. Käsikirjoittaja Keski-Vähälä on löytänyt kirjoista sen punaisen langan, josta hän on luonut elokuvallisen lankakerän, josta taas ohjaaja Cantell on päässyt työstämään yhdessä loistavan kuvaajan Marita Hällforsin kanssa visuaalisen satukirjan. Tietenkään muita työryhmän jäseniä unohtamatta. Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen on mitä hienoin lopetus tälle trilogialle.

Lisämateriaalina tarjolla on trailerin lisäksi mm. pilalle menneitä kohtauksia, making of -musiikkivideo, eläinten esittelyä, pari haastattelua ja Minna Pinnan säännöt.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nordisk Film, 2017

Traileri: