STOP THE PRESS!

Tampereen Työväen Teatterin kevään uutuudet ensi-iltaan

ampereen Työväen Teatterissa on keväällä kolme ensi-iltaa. Mielensäpahoittajan Suomi saa kantaesityksensä 2.2. Suurella näyttämöllä. Lipuista on ennakkoon varattu jo seitsemänkymmentä prosenttia. Kissa kuumalla katolla saa ensi-iltansa 30.1. Eino Salmelaisen näyttämöllä. Helmikuussa nähdään  kevään kolmas ensi-ilta, nuorten maailmasta kertova Spring Awakening. Toukokuussa Mauno Peppone Extended tuo suosikkihahmon takaisin aiempaa isommin Suurelle näyttämölle. Vierailuna nähdään muun muassa Seela Sellan Pieni eläin.

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan Suomi käynnistää Suomi 100 –juhlavuoden

Tuomas Kyrön tuttu hahmo Mielensäpahoittaja kertoo näkemyksensä Suomen satavuotisesta historiasta yleisesti ja yksityisesti. Näytelmä perustuu Kyrön aiemmin julkaisemattomiin teksteihin. Sovituksesta ja ohjauksesta vastaa Tiina Puumalainen. Lavastus- ja pukusuunnittelija on Teppo Järvinen. Näemme ensi kertaa Mielensäpahoittajan eri ikäisenä aina lapsesta vaarin. Rooleissa lapsena vuorottelevat Niila Nousiainen ja Sisu-Petteri Haraholma, aikuisen Mielensäpahoittajan roolissa on Jyrki Mänttäri ja Mielensäpahoittaja nyt on Raimo Grönberg. Tapaamme myös hänen perheensä: vaimon (Suvi-Sini Peltola/Jaana Oravisto), pojat  (Vesa Kietäväinen ja Janne Kallioniemi) sekä vanhemmat (Auvo Vihro ja Teija Auvinen). Muissa rooleissa Chike Ohanwe, Pentti Helin, Severi Saarinen ja Mika Piispa sekä lukuisa joukko avustajia. Kuka olisikaan parempi kertomaan suomalaisuuden tarinan kuin Mielensäpahoittaja. Hän sopii hommaan kuin… karvalakki päähän. Huumorin alle kätkeytyy vakaviakin juonteita. Näytelmä pistää pohtimaan mikä on kullekin oman elämän kulta-aika ja miten erilaisia voivat olla isän ja pojan muistot. Ja millainen on perintö, jonka jätämme lapsillemme. Monessa suvussa kun on vielä se tyyppitalo, jossa asuu ihan Mielensäpahoittajan oloinen ymmärtäväinen jäärä, onneksi. Kantaesitys on 2.2. Suurella näyttämöllä.

Klassikkodraama sytyttää näyttelijät: Kissa kuumalla katolla ensi-iltaan 31.1.

Eino Salmelaisen näyttämön ensi-ilta tiistaina 31.1. on Tennessee Williamsin kirjoittama draama Kissa kuumalla katolla (Cat on a Hot Tin Roof). ”Lähdemme visuaalisesti tavoittelemaan modernia, freesiä otetta näyttämökuvaan ja yhdistämme siihen näytelmän aikakauden eli 1950–60 -lukujen taitteen upeat, näyttävät puvut”, kertoo ohjaaja Miika Muranen. Näyttämöstä kehkeytyy perhejuhlan taistelutanner, kun näyttelijät pistävät parastaan. Herkullisissa rooleissa nähdään pareina Tuire Salenius ja Juha Muje (Big Mama ja Big Daddy), Tuukka Huttunen ja Heidi Kiviharju (Brick ja Maggie) sekä Miia Selin ja Samuli Muje (Mae ja Gooper). Muissa rooleissa Jari Leppänen, Matti Pussinen-Eloranta ja Valtteri Lehtinen.

Menestysmusikaalia nuorten maailmasta esitetään helmikuusta maaliskuuhun

TTT:n ja TAMKin yhteistuotantona nähdään Spring AwakeningSteven Saterin kirjoittama ja Duncan Sheikin säveltämä menestysmusikaali. Ensi-ilta on Eino Salmelaisen näyttämöllä 24.2. Spring Awakening oli vuoden 2006 palkituin tuotanto Broadwaylla (Tony Awards). Se perustuu saksalaisen Frank Wedekindin näytelmään Frühlings Erwachen (Kevään herääminen), joka kertoi yli sata vuotta sitten ennennäkemättömän suorasti nuorten kamppailusta aikuistumisen ja seksuaalisuutensa kanssa. ”Rajun sisältönsä vuoksi näytelmän julkinen esittäminen kiellettiin”, kertoo ohjaaja Samuel Harjanne. ”Esityksen aiheet, kuten ulkonäköpaineet, homoseksuaalisuus, teiniraskaus, kodittomuus, perheväkivalta, raiskaus ja insesti ovat edelleenkin yhteiskuntamme kipupisteitä”. Spring Awakeningin laulut ja tanssit saavat voimansa tämän päivän pop- ja rock-musiikista. Rooleissa TAMKin musiikkiteatterilinjan opiskelijat, lisäksi Tampereen konservatorion tanssijoita sekä live-orkesteri.

Mauno Peppone Extended valtaa Suuren näyttämön 12.5. alkaen

Suurempi elämä, suurempi kuolema, suurempi come back ja suurempi näyttämö! Nyt lähtee. Mauno Peppone Extended tarjoaa vauhdikkaan Rock’n’Roll -sirkuksen, maailmanluokan tanssiesityksiä ja räiskyvät bileet. Tällä kertaa hieman enemmän elänyt rock-tähti esittää valtavan määrän kaikkien tuntemia hittejä ja paljastaa kaiken rokkitähden urasta ja elämästä.

Pepposen roolissa ainoa ja alkuperäinen Mauno eli Jari Ahola. Tarinan kertojana toimii komeaviiksinen rockprofessori Quintus Salokannel, Riku Suokas, joka vastaa myös ohjauksesta. Katkeransuloisia muistoja jakaa Mauno Pepposen suuri rakkaus Päivi, esittäjänä Petra Ahola. Esitykset 12.5. alkaen. Kevään esitykset on lähes loppuunvarattu, syksyn esityksiin on vielä lippuja saatavana.

Vierailuina Seela Sellan uraa juhlistava Pieni eläin, koko perheen teatteria ja TTT-Klubin esityksiä

Seela Sella juhlii 80-vuotispäiviään monologiteoksella Pieni eläin, joka vierailee Eino Salmelaisen näyttämöllä maaliskuussa. Kaikki viisi näytäntöä on loppuunvarattu, mutta lisäesityksiä ollaan järjestämässä.

Kellariteatterissa on tarjolla teatteria koko perheelle. Mauri Kunnaksen hahmo Herra Hakkarainen harrastaa Linnateatterin vierailussa ja Tove Janssonin Muumipeikko herää talviunestaan Nukketeatteri Sytkyjen Muumilaakson talvessa.

TTT-Klubilla nähdään 11.2. ensimmäistä kertaa Samuel Harjanteen Suuri musikaali-talkshow, kokonaisuus, joka on löytänyt tiensä yleisön sydämiin Musiikkiteatteri Kapsäkissä. Vauhdikkaan illan solisteja ovat Petra Karjalainen, Jari Ahola ja Jari Leppänen. Seuraavalla viikolla 15.2. lavalle nousee ohjaaja Otso Kauton luotsaama 8-henkinen Poetry Band. Yleisö pääsee lausumaan runoja 22.2. Runokaraokessa, johon  on vapaa pääsy. Toukokuun 13. päivä vietetään Ilta Irlannissa: musiikki, tanssi, tarinankerronta, jamit, syötävä ja juotava kutsuvat vihreän saaren tunnelmiin.

Uusintavierailuna TTT-Klubilla esiintyy maaliskuussa kolmesti energinen hurjapää, uuden polven teatterikapellimestari ja säveltäjä Eeva Kontu yhtyeineen teemalla Manserokin perintö.  Rohkeaa mimiikkaa ja mustaa huumoria sisältävä Dark Side of the Mime palaa TTT-Klubin näyttämölle 18.3.

Teatterivierailujen lisäksi TTT-Klubilla nähdään lähes viikoittain stand up – ja musiikkiesityksiä.
Ohjelmistossa jatkavat viime syksyn suosikit

Suurella näyttämöllä jatkavat ohjelmistossa vielä kevään ajan Kilpakosijat, Cabaret ja Suku on syvältä. Eino Salmelaisen näyttämöllä kevätkaudella jatkavat Viita 1949, Sara ja Erik (viimeinen esitys 18.3.), Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus sekä Viimeinen pasodoble (viimeinen esitys 1.2.). Kellariteatterissa ohjelmistossa on vielä maaliskuuhun asti Ei voi auttaa, sori (viimeinen esitys 1.3.) TTT-Klubilla jatkavat Ei huono – Jorma Uotinen (viimeinen esitys 25.3.) ja Luolamies.