STOP THE PRESS!

Haahkapönttötalkoot Sommarön linnakealueella

Lauantaina 4.2.2017 alkaa satavuotiaan Suomen luonnon päivien juhlinta Merenkurkun maailmanperintöalueella Miljoona linnnunpönttöä -kampanjan merkeissä. Sommarön linnakealueella  Mustasaaressa rakennetaan haahkoille pönttöjä klo 10-15 välillä. Metsähallitus tarjoaa pönttötarvikkeet.

Merenkurkun ulkosaariston yleisimmän vesilinnun, haahkan pesimäkannat ovat 2000-luvulla laskeneet huolestuttavasti. Tähän on monia syitä, esimerkiksi ravinnon heikentynyt laatu, loistaudit, virukset, huono poikastuotanto, vieraspedot ja merikotkien saalistuspaine ulkosaariston pesimäalueilla.

”Ennen oli ihan tavallista nähdä kesäkuun alussa haahkaemoja 30 -40 haahkapoikasen kanssa ruokailemassa rantavesissä. Nyt tilanne on aivan toinen. Haahkan pesät ovat katajien ja muun kasvillisuuden suojissa. Tästä huolimatta merikotkat löytävät hautovat haahkat ja moni naaras joutuu merikotkien saaliksi. Nyt ne harvat haahkaemot, jotka ovat saaneet poikasia ovat useimmiten yksin 3-4 poikasensa kanssa ja nämä ovat helppo saalis merikotkien lisäksi myös harmaa- tai merilokeille”, Lasse Skog Norrskär Intresseförening rf:n puheejohtaja kertoo.

Haahkapöntöt saattaisivat auttaa ja tuoda suojaa hautoville haahkaemoille. Haahkasuojien rakennus ei ole mikään uusi ajatus. Norjassa on satojen vuosien ajan rakennettu haahkoille mökkejä ja pesinnän jälkeen on kerätty talkeen haahkan lämmin untuva, jota on käytetty tyynyissä ja peitoissa.

Nyt on tarkoitus rakentaa 30 haahkanpönttöä, jotka viedään Merenkurkun ulkosaaristoon alkukeväällä hyvissä ajoin ennen haahkojen tuloa.

”Toivottavasti saamme monta uutta  vuokralaista! Merikotka ja haahka ovat kummatkin Merenkurkun saariston tyyppilajeja”,  suojelubiologi Lena Wargen Metsähallituksesta sanoo.

Talvisen luonnon tapahtumakenttänä toimii Sommarön linnakealueen päärakennus Södra Vallgrundissa. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se sopii koko perheelle.  Päivän aikana on myös mahdollista tehdä perinteisiä linnunpönttöjä. Metsähallituksen tulentekopaikalla on tarjolla kaikille talkoolaisille grillimakkaraa, kahvia, mehua ja pullaa.

Tapahtuman järjestää Metsähallitus seuraavien yhdistysten kanssa: Norrskär intresseförening rf. , Intresseförening för en levande skärgård rf. ,  Ostrobothnia Australis rf. ja Merenkurkun Lintutieteellinen yhdistys.

Lisätietoa täältä.