STOP THE PRESS!

Kirjastojen lainaus ja käynnit nousivat reilusti Helsingissä

Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto

Vuosi 2016 oli vilkas Helsingin kaupunginkirjastossa. Lainaus nousi yli 5 prosenttia ja käynnit yli 2 prosenttia edellisvuodesta. Asiakkaiden tekemien varausten määrä nousi jopa 16 prosenttia. Myös e-kirjastossa ylitettiin miljoonan latauksen raja.
– Töölön kirjasto avattiin elokuussa yli kahden vuoden remontin jälkeen, ja se näkyy luvuissa, sanoo Helsingin kirjastotoimen johtaja Tuula Haavisto.

Varausten osuus ensilainoista oli Helsingissä 24 prosenttia, mikä oli pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen korkein. Suurissa kirjastoissa osuus oli suurempi kuin muissa kirjastoissa.

– Varausmaksut poistettiin Helsingissä vuoden 2015 alussa ja tämän jälkeen varausten määrä on kasvanut voimakkaasti. Huomaamme, että myös kirjastoja aletaan käyttää verkkokauppojen tapaan. Tämä on iso muutos toimintakulttuurissa, johtaja kertoo.

Kaukolainoja toimitettiin Pasilan pääkirjastosta ympäri Suomea yhteensä 4 631 ja toisaalta Helsinkiin toimitettiin muista kirjastoista kaukolainoja 1 070. Tämän lisäksi Pasilan pääkirjastossa toimiva monikielinen kirjasto toimitti 14 690 lainaa eri puolille maata.

– Tässä näkyy uusien maahantulijoiden määrän kasvu. Kirjastot ovat hoitaneet omaa osuuttaan kotoutumisessa onnistuneesti myös muilla keinoilla kuin aineistotarjonnalla. Muun muassa kirjastojen maksuttomat verkkoyhteydet ja kansainväliset e-lehdet ovat tulijoille tärkeitä, Haavisto toteaa.

E-kirjastossa ylittyi miljoonaraja

Helmet e-kirjaston lainauksessa ylitettiin ensi kertaa miljoonaraja: kaikkien e-aineistojen latauskerrat nousivat yli miljoonan, kun e-kirjojen, e-äänikirjojen, e-lehtien, verkkomusiikin ja verkkoelokuvien latauskerrat olivat yhteensä 1 045 389.

Eniten e-kirjastossa ladattiin e-lehtiä ja musiikkia. E-lehtien käyttö yli kaksinkertaistui edellisvuodesta.

E-kirjaston tilastoja lukiessa täytyy huomata, että e-kirjojen ja e-äänikirjojen kohdalla kyse on lainauskerroista, e-lehtien kohdalla luku- tai latauskerroista, verkkomusiikin kohdalla kuunneltujen raitojen määrästä ja verkkoelokuvien kohdalla katseltujen elokuvien määrästä (InstantFlix, OverDriven elokuvat ja Naxos Video Libraryn filmit).

Vilkkaimmat kirjastot olivat Pasila ja Kirjasto 10

Eniten kaupunkilaiset lainasivat kirjastoaineistoa pääkirjastosta Pasilasta. Toiseksi suurimmat kirjastot lainausmääriltään olivat Itäkeskuksen ja Kallion kirjastot.

Kävijöitä oli eniten Kirjasto 10:ssä, jossa vuoden aikana oli lähes 590 000 käyntiä. Muut kävijämäärän suurimmat kirjastot olivat Kallion kirjasto sekä Itäkeskuksen kirjasto.