STOP THE PRESS!

Toivon tuolla puolen

Toivon tuolla puolenOhjaus, käsikirjoitus, tuotanto: Aki Kaurismäki
Näyttelijät: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Ilkka Koivula, Simon Hussein Al-Bazoon, Kaija Pakarinen, Niroz Haji, Kati Outinen, Tommi Korpela, Tuomari Nurmio
Arvio: 5/5

Nuori syyrialaismies Khaled (Sherwan Haji) saapuu Helsinkiin piiloutuneena hiililaivan uumeniin. Hän hakee välittömästi turvapaikkaa Suomesta, mutta saa pian huomata, ettei sen saanti olekaan niin yksinkertaista. Toisaalla entinen paitakauppias Vikström (Sakari Kuosmanen) on myynyt paidat eteenpäin ja jättänyt vaimonsa siirtyäkseen elämässä eteenpäin. Paidoista saadut rahat hän päättää sijoittaa korttipeliin ja voitokkaan illan jälkeen hän päättää ostaa ravintolan. Eräänä päivänä viedessään jätesäkkiä roskikseen Vikström kohtaa ensimmäistä kertaa viranomaisia paossa olevan Khaledin.

Kaurismäki on elokuvissaan ollut pienen heikomman ihmisen puolella ja kuvannut heidän elämäänsä sympaattisen lämminhenkisellä tavalla – eikä tämä elokuva tee poikkeusta. Luvassa on puolitoistatuntinen tunnelmallinen pieni-suuri-tarina, joka saa katsojan liikuttumaan, nauramaan ja sydämen pamppailemaan Tuomari Nurmion musiikin tahtiin. Tiedän, että jotkut Kaurismäen fanaattisemmat fanit saattavat pitää tätä ehkä miehen ”suuren yleisön” elokuvana, mutta en pidä sitä asiaa yhtään pahana. Elokuvassa nimittäin on paljon sellaista hyvää, joka varmasti yhdistää nämä fanit sekä uudet katsojat. Kaurismäki tarjoaa mukavaa dialogia omaan tyyliinsä ja paljon mielenkiintoisia hauskoja visuaalisia vitsejä, joten pakostakin katsojan kasvoille tulee nautinnollinen hymy. Näyttelijäsuoritukset ovat myös sellaisia, kuin tuppaa odottaakin. Khaledia esittävä Haji istuu rooliinsa erinomaisesti ja tulkitsee sen niin kaursmäkimäisesti, että oikein huippaa. Toivottavasti mies nähdään uudemmankin kerran joko Akin elokuvissa tai ainakin jossain kotimaisessa elokuvassa. Vakiokasvo Kuosmanen on roolissaan juuri niin jämerä kuin vain jämerä voi olla. Miehelle on kirjoitettu niin napakkaa dialogia, että nauraessa voi ratketa jonkun nahkahousut. Toivon tuolla puolen on kaikin puolin viiden tähden elokuva.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film, 2017

Traileri: