STOP THE PRESS!

Ben-Hur (2016)

Ohjaus: Timur Bekmambetov
Käsikirjoitus: Keith R. Clarke , John Ridley, perustuu Lew Wallacen romaaniin
Tuotanto:  Sean Daniel, Duncan Henderson, Joni Levin
Näyttelijät: Jack Huston, Toby Kebbell, Morgan Freeman, Nazanin Boniadi, Rodrigo Santoro
Arvio: 3/5

Hollywood on viime aikoina kunnostautunut esimerkillisenä kierrättäjänä. Kirjojen, sarjakuvien ja videopelien elokuviksi muovaamisen lisäksi filmikaupungissa uskalletaan tehdä uusintaversioita jo hyvinkin merkittävistä ja arvostetuista elokuvateoksista. Gus Van Santin versio Hitchcockin Psykosta nostatti aikanaan punaa leffajäärien niskanahkoihin, mutta tätä nykyä remake-tehtailu ei enää juurikaan ketään yllätä.

Perinteikäs Metro Goldwyn Mayer –studio onkin käynyt käsiksi yhteen kruununjalokivistään, mahtipontiseen ja pompöösiin studiojärjestelmän saattohoidon aikaiseen spektaakkeliin, Ben-Huriin. Vuonna 1959 valmistunut William Wylerin ohjaama yli kolmetuntinen elokuva oli yksi Hollywoodin vastaiskuista olohuoneiden nurkkiin ilmestyneitä televisioita vastaan.

Elokuva oli valmistuessaan ennätyskallis ja kuvattiin 65 millimetrin filmille leveänä cinemascopena. Kuuluisaan hevoskilpa-sekvenssiin värvättiin 15 000 avustajaa ja sitä kuvattiin viisi viikkoa. Panostus palkittiin, sillä Ben-Hur voitti kaikkiaan 11 Oscaria ja jakaa edelleen pystiennätystä Titanicin ja Jacksonin ensimmäisen Sormusten herran kanssa.

Uusi Ben-Hur ei ole kuitenkaan lähtenyt kilpailemaan edeltäjänsä kanssa spektaakkelimaisuudessa eikä onneksi pökkelömäisyydessäkään. Digitaalitekniikka on tullut avuksi joukkokohtauksissa ja nopealla suljinajalla kuvatut toimintapätkät muistuttavat mukavasti Gladiaattorista, jonka kaikuja elokuvassa muutenkin kuullaan.

Tarina perustuu edelleen Lew Wallacen kirjaan ja on kuin Wylerin joka suuntaan kurkottelevan elokuvan tiivistetty versio. Keskiössä ovat ”veljekset”, jerusalemilainen prinssi Judah Ben-Hur (Jack Huston) ja perheessä ottopoikana kasvanut roomalainen Messala Severus (Toby Kebbell).  Eletään jonkun matkaa ajanlaskumme alkua ja tarinan myyttisenä sivuhenkilönä häärää myös Jeesus Nasaretilainen, jolla on vaikutuksensa päähenkilö Judahin elämään.

Uusi Ben-Hur keskittyy ilahduttavasti veljesten tarinaan: Judahin yrityksiin pysyä puolueettomana roomalaismiehittäjien ja kansansa välissä, mikä johtaa lopulta veljesten välirikkoon ja väärään tuomioon, joka taas vie Ben-Hurin kaleeriorjaksi. Judah soutaa roomalaisten taistelukaleeria viisi vuotta ja on tietämätön perheensä kohtalosta. Hän onnistuu lopulta pelastautumaan laivan upottavasta meritaistelusta ja tapaa Ilderimin (Morgan Freeman), hevosmiehen Afrikasta, jolla sattuu olemaan oiva keino miten Judah voi tasata tilit Messalan kanssa.

Uusi Ben-Hur on modernisoitu varsin viihteelliseen ja lähes lapsiystävälliseen pakettiin, joka tietysti hioo särmiä aika lailla. Jeesuksen tarinaankin palataan edeltäjänsä tapaan tarinan lopussa, ja kristittyjen Messiaan kohtalolla kiedotaan elokuvan sanoma lopulta hyvin sadunomaiseen ja toisaalta hyvin suvaitsevaisuutta korostavaan pakettiin.

Timur Bekmambetovin ohjaukselliset ratkaisut toimivat uudessa Ben-Hurissa pääosin hyvin ja  Keith R. Clarken ja John Ridleyn adaptoima tarina on viihteellisyydessään notkea. Näyttelijät lähestyvät roolejaan mukavan freesisti eikä Wylerin spektaakkelissa nähtyä patsastelua ja suureleisyyttä nähdä.

Katsojalla on siis tästä eteenpäin valittavanaan kaksi Ben-Huria, pullisteleva, mahtipontinen 50-luvun uskonnollinen spektaakkeli ja Jeesuksenkin jedimäisenä huppupäisenä mystikkona esittävä, sujuvaksi öljytty viihdepläjäys.

Levyltä löytyy lisämateraalina pidennettyjen ja poistettujen kohtausten lisäksi materiaalia elokuvan teosta, muun muassa hevoskilpailujen toteutuksesta.

J.O.Rantala for smackthejack.net

Photo’s Copyright by MGM Home Entertainment / SF Films, 2017

Traileri: