STOP THE PRESS!

Mikael Bergstrandin uutuusromaani on hykerryttävä tarina kulttuurien törmäämisestä

Omenalaakson guru on malmöläisen Mikael Bergstrandin Intia-sarjan itsenäinen päätösosa. Keski-ikäisestä ruotsalaismiehestä Göran Borgista kertovassa trilogiassa ovat aiemmin ilmestyneet Delhin kauneimmat kädet sekä Sumua Darjeelingissa – ja teetä. Lämminhenkisestä huumoristaan tunnetun romaanisarjan keskiössä ovat erot ruotsalaisen ja intialaisen kulttuurin välillä sekä ystävyys, joka yhdistää ihmiset rajoista välittämättä.

Göran Borg ja hänen entinen terapeuttinsa Karin Brunell Torstensson ovat seurustelleet lähes vuoden, mutta nyt parisuhteessa on ongelmia. Karin syyttää Görania sitoutumiskammoiseksi, eikä Göranin yllättävä pakomatka hänen kaikkein parhaimman intialaisystävänsä Yogin häihin varsinaisesti auta asiaa. Göran on myös työtön, rahaton ja vähän masentunut. Alkoholikin tuntuu maistuvan.

Onneksi ikuinen optimisti Yogi saapuu yllättäen Ruotsiin edistämään tekstiilinvientibisneksiään. Ja Göran saa töitä – vaikkakin vain äitinsä uuden miesystävän talonvahtina. Göran ja Yogi suuntaavat viettämään kesää Pomonalaaksoon, jossa kaunopuheisesta ja suurisydämisestä Yogista tulee nopeasti kaikkien suosikki. Aivan kaikki naapurustossa eivät kuitenkaan arvosta ulkomaalaista vierailijaa…

Omenalaakson guru on romaani ruotsalaisista ja intialaisista omituisuuksista, itsensä etsimisestä, kulttuurirajat ylittävästä ystävyydestä ja kyvystä rakastaa sekä itseä että muita. Bergstrandin lämminhenkinen huumori valloittaa jälleen lukijat.

Mikael Bergstrand on malmöläinen toimittaja ja kirjailija. Hän on työskennellyt pitkään Sydsvenskan-lehdessä ja vuosien ajan hänen toimipaikkanaan oli New Delhi. Keväällä 2011 Bergstrand muutti takaisin Ruotsiin, mutta järjestää edelleen matkoja Intiaan. Hän on kirjoittanut kahdeksan kirjaa. Intia-sarjan ensimmäinen osa Delhin kauneimmat kädet ilmestyi Ruotsissa elokuussa 2011, ja kirjan oikeudet on myyty 10 maahan. Suomeksi kirja julkaistiin vuonna 2012, ja sarja jatkui teoksella Sumua Darjeelingissa – ja teetä vuonna 2015. Ensimmäiseen osaan pohjautuva kolmiosainen tv-sarja Delhis vackraste händer esitettiin Ruotsin televisiossa tammikuussa 2017. Pääroolissa Göran Borgina on Björn Kjellman.

Mikael Bergstrand
Omenalaakson guru
Ruotsinkielinen alkuteos Gurun i Pomonadalen
Suomentanut Sanna Manninen
Flex. / 429 sivua
ISBN 978-952-279-344-7
KL 84.2