STOP THE PRESS!

Mielensäpahoittajan Suomi

Kuvassa Raimo Grönberg. Kuva Kari Sunnari

Esitys: Tampereen Työväen Teatterin suurinäyttämö to 2.2.2017
Käsikirjoitus: Tuomas Kyrö

Sovitus ja ohjaus: Tiina Puumalainen
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Teppo Järvinen
Kampausten ja maskien suunnittelu: Johanna Uusitontti
Äänisuunnittelu: Jarkko Tuohimaa
Valosuunnittelu: Eero Auvinen
Näyttelijät: Raimo Grönberg, Jyrki Mänttäri, Niila Nousiainen, Sisu-Petteri Alaholma, Chike Ohanwe, Teija Auvinen, Auvo Vihro, Jaana Oravisto, Suvi-Sini Peltola, Pentti Helin, Vesa Kietäväinen, Janne Kallioniemi, Severi Saarinen, Mika Piispa
Arvio: 4/5

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajasta on muutamassa vuodessa kasvanut melkoinen kulttuurisensaatio. Olipa kyseessä kirja, äänikirja, elokuva tai näytelmä, niin aina tämä kärttyinen ajattelija on saanut suomalaisen yleisön kiinnostumaan itsestään. Tampereen Työväen Teatteri tarjoaa katsojille Suomi 100 vuotta -juhlan kunniaksi nyt uudenlaisen tarinan. Kyrö on itse työstänyt uusista teksteistään näytelmän, jonka taidokas ohjaaja Tiina Puumalainen on lavalle sopivaksi sovittanut.

Kahdeksankymppinen Mielensäpahoittaja (Raimo Grönberg) muistelee omaa elämäänsä sekä perheensä että Suomen historian tapahtumien kautta. Muisteloissa tavataan Mielensäpahoittaja myös nuorempina versioina (keski-ikäisenä Jyrki Mänttäri, nuorena Sisu-Petteri Haraholma/Niila Nousiainen), jotka vievät katsojat suoraan miehen sielunmaisemaan. Näin katsoja voi paremmin ymmärtää, miksi tästä miehestä tuli Mielensäpahoittaja.

Ennen kuin lähdet katsomaan esitystä, suosittelen kahta asiaa. Unohda ennakko-odotuksesi ja samalla lähes kaikki, mitä tiedät Mielensäpahoittajasta. Kuulostiko pahaenteiseltä? Sitä se ei kuitenkaan ole. Katsoja saa paljon enemmän irti, kun ei odota tuttuja juttuja. Vaikka näytelmä on pikemminkin vakavahenkinen draama kuin komedia, tylsä se ei ole. Luvassa on kyrömäistä dialogia, tunteisiin vetoavaa draamaa ja suomalaista tilannekomiikkaa, vaikka muutama kohtaus sai ainakin allekirjoittaneen vaivautuneeksi. Hyvä teksti vaatii hyvät näyttelijät. Ohjaaja Puumalainen on erinomaisesti valinnut sopivat näyttelijät oikeisiin rooleihin. Mielensäpahoittajaa eri ikäisinä esittävät Grönberg, Mänttäri ja tällä kertaa nuorta esittävä Haraholma ovat koskettavalla tavalla suomalaisen miehen pelkistettyjä hahmoja, joiden jurouden alla on lämmin sydän. Hyvänä vastapainona toimii Chike Ohanwen lämminhenkisesti esittämä Mielensäpahoittajan kotihoitaja, maahanmuuttaja Ali, joka ymmärtää paremmin tätä suomalaista juroa kuin tämän omat lapset.

Jos jotain pientä miinusta pitää tälle näytelmälle antaa, niin tiivistystä olisin kaivannut. Muutama kohtaus tuntui ylipitkältä, eivätkä ne tuoneet lisää itse tarinalle. Kaikesta huolimatta Mielensäpahoittajan Suomi on sen verran nautinnollista katsottavaa, ettei siitä voi mieltänsä pahoittaa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net