STOP THE PRESS!

Liedejä, leivoksia ja franseesia Hakaniemen huvilan Auroran salongissa

Auroran salongin emäntänä toimii itse everstinna Aurora Karamzin, joka on tässä J. Pérignonin kuvaamana vuonna 1853. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Salongilla tarkoitettiin 1700–1800-luvuilla paitsi elegantisti sisustettua huonetta myös sellaisessa järjestettyä seurapiiritilaisuutta, jossa hienostuneen emännän johdolla nautittiin taide-esityksistä, henkevästä keskustelusta ja virvokkeista. Romantiikan ajan salongin tunnelmaan voi eläytyä torstaina 16.2.2017 klo 18–21 Hakasalmen huvilan Auroran salonki -tapahtumassa, jossa palataan huvilan kukoistusaikaan 1800-luvulle. Illan emäntänä toimii itse everstinna Aurora Karamzin, joka kutsuu vieraansa nauttimaan liedkonsertista, leivoskahveista ja pianotanssiaisista. Auroran salonkiin on vapaa pääsy.
Auroran salongin aluksi Metropolian laulun ja pianonsoiton opiskelijat esittävät lauluja, joita kuultiin myös 1800-luvun Helsingin salongeissa. Romanttinen lied oli hyvin suosittu musiikinlaji, ja niitä sävelsivät monet varhaiset suomalaiset säveltäjät kuten Gabriel Linsén ja Karl Collan, usein ajan suosikkirunoilijoiden J. L. Runebergin ja Zachris Topeliuksen säkeisiin.

Väliajalla voi ostaa käteisellä Kalevan Marttojen puhvetista 1800-luvun tyylisiä leivonnaisia. Muodikkaasta voitaikinasta pyöräyteltiin suolaisia ja makeita leivonnaisia, kuten lohipiirakkaa ja hapankaalipiirakaisia sekä rapeita kanapeita. Kahvin kanssa voi nauttia myös perinteistä pehmeää piparkakkua tai muotiuutuuksia, hillotäytteisiä marenkeja ja somia wienerleivoksia.

Väliajan jälkeen alkavat pianon säestämät romanttiset tanssiaiset, joiden aluksi Seurasaaren Kansantanssijat esiintyy lyhyesti. Sitten yleisökin pääsee pyörähtelemään kristallikruunun alla valssia ja opettelemaan juhlavaa franseesia tanssinohjaaja Varpu Heinosen johdolla.

Musiikkia!

Kaupungin soivat muistot
Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13b
Auki 26.2.2017 asti ti–su klo 11–17, to klo 11–19.
VAPAA PÄÄSY