STOP THE PRESS!

Harvoin esitettyä Beethovenia Leif Segerstamin tulkitsemana

Turun filharmoninen orkesteri esiintyy Turun tuomiokirkon Katedraali Soi -festivaalilla torstaina 6.2. Ohjelmassa on konserttiversio Ludwig van Beethovenin (1770–1827) baletista Prometheus. Orkesteria johtaa Leif Segerstam.

Prometheus oli kreikkalaisen mytologian titaani, joka loi savesta ihmisen, varasti jumalilta tulen ja lahjoitti sen ihmiskunnalle. Teostaan hän maksoi kalliin hinnan: ylijumala Zeus kahlitsi hänet kallioon kärsimään ikuisia tuskia ja antoi kotkan nokkia joka päivä hänen maksaansa.

Prometheuksen hahmo vetosi nuoreen Beethoveniin, joka sävelsi baletin Die Geschöpfe des Prometheus (Prometheuksen luomistyöt tai lyhyemmin Prometheus) vuosina 1800–01. Teoksen libreton ja koreografian laati Salvatore Vigano. Baletti saavutti hyvän menestyksen ja sitä esitettiin Wienissä vuosina 1801–02 25 kertaa, mutta myöhemmin se on kuitenkin jäänyt Beethovenin vähemmän tunnettujen teosten joukkoon.

Musiikiltaan Prometheus sijoittuu Beethovenin varhaiskaudelle. Sen tunnetuin numero on alkusoitto. Kuitenkin myös finaalissa soi tuttuja säveliä, sillä Beethoven käytti sen hallitsevaa teemaa pianomuunnelmissa op. 35 ja Eroica-sinfonian finaalin pohjana.

Konsertin johtava Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Leif Segerstam lukeutuu maailman tunnetuimpiin kapellimestareihin. Hän säveltää, levyttää ja johtaa orkestereita ahkerasti. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 300 sinfoniaa.

 TFO: Katedraali soi Turun tuomiokirkossa to 9.2. klo 19. Leif Segerstam, kapellimestari, Turun filharmoninen orkesteri. Beethoven: Prometheus. Liput 23,50/18,50/9,50 €.