STOP THE PRESS!

Amadeus

Taltiointi: Olivier Theatre, Lontoo to 2.2.2017
Käsikirjoitus: Peter Shaffer

Ohjaaja: Michael Longhurst
Puvustus: Chloe Lamford
Musiikin johto: Simon Slater
Koreografia: Imogen Knight
Valosuunnittelu: Jon Clark
Äänisuunnittelu: Paul Arditti
Näyttelijät: Lucian Msamati, Adam Gillen, Karja Crome, Sarah Amankwah Hammed Animashaun Tom Edden, Alexandra Mathie, Hugh Sachs, Geoffrey Beevers
Arvio: 5/5

Nuori Wolfgang Amadeus Mozart on saapunut musiikin pääkaupunkiin Wieniin. Tämä lahjakas, röyhkeä ja huonostikin käyttäytyvä mies huomataan välittömästi keisarin hovissa. Hän tapaa hovisäveltäjä Antonio Salierin, joka on hieman hämmentynyt nuorukaisesta. Hänestä Mozart on suorastaan vulgaari, mutta kadehdittavan lahjakas. Hänellä on kaksi vaihtoehtoa: edistää tulokkaan uraa tai tuhota hänet totaalisesti. Kun Salierin kateus Mozartia kohtaan kasvaa, hänen toimintansa saa jo sodan luonteenpiirteitä sekä miehen musiikkia että Jumalaa kohtaan.

Peter Shafferin käsikirjoittama Amadeus sai kantaesityksensä Lontoon National Theatressa loppuvuodesta 1979. Se menestyi erittäin hyvin ja melko pian se saikin jo oman versionsa Broadwaylle. Viisi vuotta myöhemmin valmistui myös Milos Formanin ohjaama elokuvaversio tästä näytelmästä, jonka käsikirjoituksesta vastasi myös itse Shaffer. Mies palkittiin parhaan käsikirjoituksen Oscarilla. On siis kulunut lähes neljäkymmentä vuotta ensiesityksestä ja näytelmä on ehditty näkemään monilla näyttämöillä ympäri maailmaa. Nyt tietynlainen ympyrä sulkeutuu, koska näytelmä on palanut takaisin kotikonnuilleen. Tämä Michael Longhurstin ohjaama tulkinta on menestynyt sen verran hyvin, että kuulemma lisänäytöksiä on tulossa maaliskuussa 2017.

Vaikka tapahtumat sijoittuvat luonnollisesti 1700-luvun loppuun ja 1800-alkuun, niin poljento ja tarinankerronta on hyvin modernia. Siinä missä Salieri on älykäs, mutta häikäilemätön, niin Mozart on puolestaan kukkoileva rokkistara, joka paikoitellen muistuttaa johnnyrottenmaista punkkaria. Lisäksi puvustuksessa on otettu vapauksia, kun esimerkiksi Mozartin vaimon Constanzen puku on sopivasti sekoitus 1700-luvun tyyliä tämän päivän verhokankaan väreihin. Samoin myös säveltäjämestarin asusteet näyttävät hyvinkin räikeiltä. Lavastus on hyvin pelkistetty, mutta erittäin toimiva, tarjoten kunnollista tilaa näyttelijöiden tulkinnoille. Oopperatilaa kuvastamaan on tehty myös orkesterimonttu, jossa maestro käy johtamassa oikeaa orkesteria. Ennen kaikkea tämä on melko pitkälti kahden näyttelijän show. Msamati ja Gillen päärooleissa tekevät todella vakuuttavaa ja hyvinkin raadollista tulkintaa näistä hahmoista. Siksi heidän traagiset tuntemuksensa suorastaan singahtavat katsojan iholle. Longhurstin Amadeus on suoranainen kunnianosoitus Shafferin upealle tekstille modernilla tavalla.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by NT Live, 2017. Photo: Marc Brenner

Traileri: