STOP THE PRESS!

Kansallismuseon Itsenäisyyden aika -näyttelyn toteutus julkistettu

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi huipentuu Kansallismuseossa Itsenäisyyden aika -näyttelyn avajaisiin joulukuussa 2017. Näyttely on osa Kansallismuseon vaiheittain uudistuvaa, Suomen historiasta kertovaa perusnäyttelyä. Näin koskettavasti Suomen tarinaa ei ole aiemmin kerrottu. Näyttely puhuttelee niin suomalaisia kuin kansainvälisiä vieraitakin. Sen tekijöihin lukeutuvat mm. elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen, kulttuurin sekatyöläinen Kaarina Hazard ja historioitsija Teemu Keskisarja sekä useita valtion ja yhteiskunnan historian asiantuntijoita. 

Näyttely kertoo suomalaisen demokratian synnyn ja valtion kehittymisen pohjoismaiseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. Näyttely katsoo taaksepäin tästä ajasta käsin ja antaa näkökulmaa nykyajan ymmärtämiseen ja tulevaisuuden vaihtoehtojen hahmottamiseen. Näyttely käsittelee laajasti tutkittua aikakautta yllättävällä ja uutta tietoa tarjoavalla tavalla sekä tuo esiin vaihtoehtoisia historian tulkintoja. 1900-ja 2000-lukujen vastakohtien Suomi, ristiriidat ja kahtiajakautuminen luo näyttelyyn draamallisen jännitteen: löytävätkö konfliktien osapuolet toisensa? Mihin Suomi on menossa? Jatkammeko yhdessä, vai kasvaako kuilu? Ristiriitojen historiasta löytyy yhteisiä ja kauniita hetkiä, sillä Suomen historia on myös onnistuneen demokratian historiaa.

Itsenäisyyden ajan näyttelyyn tulevat Kansallismuseon kokoelmien esineet ovat merkityksellisiä ja ikonisia. Esimerkiksi paita, jota Eugen Schauman käytti ampuessaan kenraalikuvernööri Bobrikoffin ja itsensä (1904) ensimmäisten vaalien vaaliuurna (1907), kaatuneen punasotilaan saappaat (1918) ja tavallisten ihmisten toisen maailmansodan aikana valtion hyväksi lahjoittamat kultaesineet tuovat valtiollisen historian käänteet näkyviin henkilökohtaisten tarinoiden kautta. Esineiden ohella Suomen tarinaa rakentavat kuvat, filmit, arkistomateriaalit ja digitaaliset sovellukset.

Näyttelyn tuotantotapa on uusi, sillä näyttelyn keskeiset teemat on valikoitu monien osapuolten kanssa yhdessä työstäen. Keskusteluihin on osallistunut mm. taiteen, tieteen, koulutuksen, politiikan ja median edustajia. Helsingin yliopiston kanssa toteutetussa Next Helsinki -hankkeessa on haettu jo pidempään Suomessa asuneiden maahanmuuttajien ja vastikään maahan muuttaneiden näkökulmaa näyttelyyn.  Valittujen teemojen pohjalta näyttelyn tuotantoryhmä kiteyttää näyttelyn, jossa vahvaan faktapohjaan yhdistyvät draamallinen tarina ja tunteet.

Asiantuntijakäsikirjoitus: dos. Teemu Keskisarja, dos. Hanna Kuusi ja dos. Jukka Kortti, sekä prof. Sakari Heikkinen, prof. Kimmo Rentola, prof. Antti Häkkinen ja yliopistotutkija Aappo Kähönen

Draamallinen käsikirjoitus ja ohjaus: elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen ja vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard

Lavastus: lavastaja Kari Kankaanpää

Kansallismuseon työryhmä: projektipäällikkö Hanna Forssell, intendentti Heikki Aittala, amanuenssi Satu Frondelius, amanuenssi Anna-Mari Immonen ja amanuenssi Lea Värtinen

Näyttely avautuu joulukuussa 2017.