STOP THE PRESS!

Turun museokeskukselta uusi julkaisu: Hyvin pakattu – puoleksi myyty

Kansi: Ulla Kujansuu

Mielenkiintoisia, nostalgiaa herättäviä Huhtamäen Tehtaiden, Ipnoksen ja Hellaksen pakkauksia useilta vuosikymmeniltä. Turkulaista makeispakkaussuunnittelua ja suunnittelijoita värikkäiden pakkausten takana. Tätä kaikkea on Hyvin pakattu – puoleksi myyty.

Teos valottaa pakkausten merkitystä myynnille esittelemällä Suklaatehdas Hellaksen ja sen edeltäjien pakkaussuunnittelua 1900-luvun alkupuolella. Samalla kerrotaan pakkaussuunnittelijan ammatin kehittymisestä ja nostetaan esille eräitä Hellaksella ja Ipnoksella vaikuttaneita suunnittelijoita kuten Marja Vuorelainen, Eva Wichman ja Valma Hakanen. Aistikkailla pakkauksilla houkuteltiin ostajia jo näyteikkunoissa, joiden somistuksista tuli suosittua 1930-luvulla. Pakkausten lisäksi Hellaksen taidetoimistossa suunniteltiin myös näyteikkunoita.

Aivan omaa luokkaansa ovat olleet Ipnoksen kekseliäät, monimuotoiset pakkaukset, joita kirjassa esitelläänkin runsaasti. Niiden vastakohtana ovat 1940-luvun RaNa-tuotteet. Ne kertovat omaa karua kieltään pula-ajasta, jolloin pakkauksilta vaadittiin erilaista näkyvyyttä. Sodan jälkeen makeisten kysyntä kasvoi ja mainonnan painopiste siirtyi myymälämainontaan. Samalla pakkausten merkitys kasvoi edelleen.

Kirja on runsas tietopaketti kuluttamisen vuosisadan vilkkaista alkuvuosikymmenistä, jolloin merkkituoteajattelu syntyi ja kansalaisia alettiin houkutella tuotteiden ostajiksi käyttäen pakkausta mainoksena. Pakkaussuunnittelussa näkyvä tuotannon ja kulutuksen välinen suhde peilaa samalla koko yhteiskunnan muuttumista aikana jolloin asiakkaasta tuli kuluttaja.

Kirjan värikkäät pakkaukset esittelevät nimien, kuvituksen ja koristelun kautta eri aikojen ajankohtaisia aiheita. Ne puhuttelivat ihmisiä aikanaan ja puhuttelevat yhä edelleen.

Julkaisu perustuu FM Silja Koskimiehen pro gradu -työhön. Teoksen värikkäästä graafisesta ilmeestä vastaa graafikko Ulla Kujansuu.

Hyvin pakattu – puoleksi myyty
Turun museokeskuksen vuosikirja Aboa 2016 / 80
ISBN 978-951-595-195-3, ISSN 1797-9641
95 sivua, nidottu.
Kirjaa on saatavilla Turun linnan museokauppa Fataburista.