STOP THE PRESS!

Tuttiritari ja lohikäärmeen salaisuus

Kuvassa vasemmalta: Mari Turunen, Matti Hakulinen, Kirsimarja Järvinen, Markku Thure, Eeva Hakulinen (Prinsessa Esmeralda), Elisa Piispanen, Jukka Leisti (Tuttiritari), Risto Korhonen, , Ville Majamaa, Elina Rintala, Mari Posti, Pia Piltz. Kuva: Harri Hinkka

Esitys: Tampereen Teatterin päänäyttämö ke 8.2.2017
Käsikirjoitus, laulujen sanat ja sävellys: Jukka Leisti
Ohjaus: Mikko Viherjuuri
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Marjatta Kuivasto
Kapellimestari, laulujen sävellys ja sovitus: Ari Kankaanpää
Tanssit: Pia Hakovirta, Daniel Paul
Valosuunnittelu: Raimo Salmi
Äänisuunnittelu: Ivan Bavard, Jaakko Virmavirta
Näyttelijät: Jukka Leisti, Eeva Hakulinen, Matti Hakulinen, Mari Turunen, Risto Korhonen, Ville Majamaa, Mari Posti, Pia Piltz, Elina Rintala, Elisa Piispanen, Kirsimarja Järvinen, Markku Thure
Arvio: 5/5

Kaukaisessa kuningaskunnassa on näennäisesti kaikki hyvin. Kuningas Moritz Makkarasukka IV (Matti Hakulinen) on alamaisilleen hyvä ja innostava hallitsija. Hänen avustajanaan toimii Suolanen (Mari Turunen), joka ehdottaa kuninkaalle, että järjestetään Tutti talent -kisa. Sen tarkoituksena on löytää valtakunnan paras talentti ja luvassa on tietenkin vallan mainiot palkinnot. Koko idea pohjautuu siihen, että Suolanen haluaa hallitsijaksi hallitsijan paikalle. Kun kuvioihin ilmestyy kaikkien pienten ja suurten sankari Tuttiritari (Jukka Leisti) syntyy erinäisten tapahtumien kautta kiehtova seikkailu.

Jukka Leistin 90-luvulla luoman Tuttiritarin matka Pikku Kakkosen puistosta aina Tampereen Teatterin isolle lavalle on ollut pitkä, mutta menestyksekäs. Ritari on televisiosta tuttu ja onpa se tehnyt keikkaakin eri puolilla maata viihdyttämässä lapsiperheitä. Siksi moni varmasti ajattelee, että mitenkäs tämä hommeli sujahtaa teatterilavalle? Sehän sujahtaa täydellisesti, sillä tämä 2,5 tuntia tauon kanssa kestävä esitys on aivan muuta kuin lasten musikaali. Se saa aidosti aikuisenkin katsojan nauramaan remakasti, sillä tarinan sisään on sijoiteltu sopivasti sellaisia koukkuja, että taatusti nauru irtoaa, kuitenkaan aliarvioimatta katsojaa halvoilla vitseillä. Leisti yhdistelee tarinassa esimerkiksi Shrekistä, Leijonakuninkaasta ja monesta muusta satujutusta tuttuja elementtejä. Hänen käsittelyssään ne ovat sekoittunut sellaiseen muotoon, että mielenkiinto tarinaan pystyy alusta loppuun saakka. Leisti yhdessä Ari Kankaanpään kanssa ovat työstäneet musiikin, jolle täytyy nostaa kunnolla hattua. Luvassa on kova setti eri tyylilajien kappaleita. On popiskelmää, rokkia, sammakon kurnutusta (enempää en kerro) ja jopa reggaeta. Kuulostaako sekamelskalta? Sitä se ei kuitenkaan ole, sillä erittäin sujuvasti ne vievät tarinaa eteenpäin ja luovat tilanteeseen sellaista tunnelmaa mitä se vaatii. Kankaanpään taidokkaalla johdolla saundit suorastaan pääsevät lentoon.

Ennen kuin pääsen itse näyttelijäsuorituksiin, on annettava tunnustus tekniselle puolelle. Marjatta Kuivaston huikea lavastus- ja pukusuunnittelu on jotain aivan uskomatonta. Hän on saanut aikaiseksi ison mielikuvituksellisen valtakunnan lavalle pienin keinoin ja katsoja suorastaan haukkoo henkeään pelkästään sille. Esimerkiksi erinäiset rakennukset siirtyvät lavalla todella sujuvasti ja sadunomaiset lavasteet tarjovat katsojalle lähes animaatioelokuville ominaiseen karikatyyrimäisyyden. Kuten myös puvustus, jota tässä on melkoisesti. Olipa sitten kyseeesä piimäpurkki tai pahat sudet, niin Kuivasto on todella pistänyt mielikuvituksensa peliin. Sitten itse pääasiaan: Leisti tekee jälleen perusteellista työtä Tuttiritarina. En tiedä voiko tätä sanoa, mutta nyt hahmo sopii hänelle paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Hän nimittäin saa hahmostaan irti sellaista tehoa, jota ei televisiojutuissa eikä livenä välttämättä ole ollut. Hahmo on kaivannut kunnon tarinaa ja tässä se on. Nyt homma pelittää niin kuin sen pitääkin. Suolasta esittävä Mari Turunen on roolissaan jäätävän hyvä. Vai sanoisinko suolainen. Joka tapauksessa hän antaa hyvin vastapainoa iloluontoiselle kuninkaalle, jota taidokkaasti tulkitsee Matti Hakulinen. Kun lavalle saapuvat talon kaksi kovinta naurattajaa, Korhonen ja Majamaa, niin aina on pelko siitä, että joku varastaa shown. Mutta näin ei kuitenkaan käy, sillä konkariohjaaja Viherjuuri on onnistunut pitämään huolen siitä ettei hommaa pistetä läskiksi, vaikka hauskoina ollaankin. On aika päättää tämän sadun osalta ja todeta: Tuttiritari ja lohikäärmeen salaisuus on takuuvarma naurupommi kaikenikäisille.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net