STOP THE PRESS!

Jäätynyttä musiikkia – huikea tilallisen tunnelman kuvataidekokemus Ilkka Paajaselta

Frauenkirche Dresden. Tussi paperille, 80 x 125, 2016 Ilkka Paajanen

Kuvataiteilija, arkkitehti ja musiikin ja kulttuurin monitaitaja ja vaikuttaja Ilkka Paajanen avasi ’Jäätynyttä musiikkia’ – näyttelyn Helsingin Galleria Kajasteessa 9.2.2017. Näyttely tarjoaa katsojalleen maalauksin ja piirroksin tilallisen taiteen kokemuksen eurooppalaisen rakennustaiteen ja arkkitehtuurin konteksteissa. Paajasen mukaan täydellisesti tilallisen taiteen voi kokea vain kulkemalla kaupunki- tai rakennustilassa ja sen tulkitsemiseen liittyy siis aikakokemus.

”Rakennuksesta tulee vasta liikkeen täyttymisen kautta ajallisesti olevaa. Arkkitehtuuri on yhdellä tapaa sävelletty taideteoksena, jota ei ainoastaan tiedosteta askel askeleelta, vaan jonka tehtävä tulee täydellisesti esille peräkkäisyydessä samalla tapaa kuin soimaan saatettu musiikkikappale. Arkkitehtuurilla on siis vahva aika-tila-rakenne. Voiko sitten rakennustaidetta tulkita piirtäen tai maalaten? Piirtämiseen ja maalaamiseen liittyy aina yhdenlainen aikakäsite, niitä varten on seisahduttava lyhyemmäksi tai pidemmäksi hetkeksi.

Saksalainen taidehistorioitsija August Schmarsow (1853 – 1936) kirjoitti arkkitehtuurista ”tilanmuovaajana”, miten arkkitehtuuri luo tilaa. Hän on käyttänyt myös ilmauksia ”kosketustila”, ”liikkumistila” ja ”katselutila”. Onko liian vapaa tulkinta, että piirtäen voi paitsi ”katsella”, myös ”koskettaa” tilaa?

Arkkitehtuurin on sanottu olevan ”jäätynyttä musiikkia”, ”kangistunutta musiikkia” tai ”vaientunutta musiikkia”. Näistä kuuluisimman ilmauksen ”jäätynyt musiikki” on tiettävästi ensimmäisen kerran kirjannut Friedrich Schlegel (1772 – 1829) vuonna 1803, vaikkakin ilmauksen keksijäksi mainitaan eri lähteissä myös esimerkiksi August Wilhelm Schlegel (1767 – 1845), Johann Wolfgang von Goethe (1749 – 1832) tai Friedrich Wilhelm Joseph Schelling (1775 – 1854). Mitä tapahtuukaan, kun tuo ”jäätynyt musiikki” piirretään tai maalataan?”

Ilkka Paajanen on kuvataiteilija ja arkkitehti, joka on omien kotimaan taidenäyttelyiden lisäksi tehnyt myös runsaasti lehtien ja kirjojen kuvitusprojekteja niin Suomessa kuin kansainvälisellä tasolla. Hän on myös poikkikulttuurinen vaikuttaja erilaisten organisaatioiden lautakunnissa ja hallituksissa.

Galleria Kajaste, Albertinkatu 30/Bulevardi 32, 00120 Helsinki. Avoinna: ke – pe klo 12 -18 ja la – su klo 12-16. Galleristi Anna-Maija Kajaste,