STOP THE PRESS!

Hands of Stone

Ohjaus ja käsikirjoitus: Jonathan Jakubowicz
Tuottajat: Claudine Jakubowicz, Jonathan Jakubowicz, Carlos Garcia de Paredes, Jay Weisleder
Pääosissa: Edgar Ramírez, Robert De Niro, Ana de Armas, Usher Raymond IV,  Pedro ’Budú’ Pérez, Rubén Blades, John Turturro
Arvio: 3/5

Robert De Niro palaa nyrkkeilyelokuvaan ja siirtyy Stallone-Rockyn tapaan kehäköysien ulkopuolelle esittämään yhtä maailman kuuluisimmista nyrkkeilyvalmentajista, Ray Arcelia. Venezuelalaisen Jonathan Jakubowiczin tositapahtumiin perustuva Hands of Stone on elämäkertaelokuva, jonka keskiössä on Arcelin valmennettava, kuumapäinen panamalaisnyrkkeilijä Roberto Durán (Edgar Ramírez).

Panaman kaduilta jo pikkunatikkana katutappelujen kautta nyrkkeilysalille päässyt Duran takoo jo uransa alusssa vastustajiltaan huppuja himmeäksi kuin liukuhihnalta, mutta huipulle hänet valmentaa vasta Ray Alcer.  Valmentajalla itsellään on taakkanaan mafian kanssa pakotettu diili, jonka mukaan hän ei saa tienata rahaa nyrkkeilyvalmentajana. Alcer sanookin valmentavansa Duránia ilmaiseksi ja ehdottaa mafiosolle (John Turturro) uutta sopimusta.

Nyrkkeilijälupaus Duranin määrätietoisuus ja röyhkeys, mutta toisaalta taustalla viipyilevä lämmin sydämellisyys ilmenee myös yksityiselämässä, jossa hän nai jo nuorena eri yhteiskuntaluokkaa edustavan Felicidadin (Ana de Armas).  Alcerin valmennuksessa ura huipentuu Duránin haastaessa maailman huipulla paistattelevan Sugar Ray Leonardin (Raymond Usher IV). Ottelun seuraamukset ovat kuitenkin odottamattomat ja pian Durán löytää itsensä taas kehästä, ja uusintaottelusta.

Elokuvan myös käsikirjoittanut Jakubowicz käyttää kuvaa kekseliäästi ja leikkauksen rytmissä on imua. Postiivista antia on myös panamalaisen paikallisvärin välittäminen lähes puolet elokuvasta puhuttavine espanjan kielineen ja mainioine sivuosineen. Dúrania näyttelevä kiiluvasilmäinen Edgar Ramírez on mainio tuttavuus, jolta voi odottaa suuria rooleja myös tulevaisuudessa. Robert De Niro vetää totutuin metodein, mutta pysyy ilahduttavan terävänä läpi elokuvan. Duránin vaimon Felicidadin vuoristoratamaisessa roolissa Ana de Armas pärjää oikein hyvin, mutta Usherin Leonard jää laimeasti kirjoitetuksi ja etäisesti näytellyksi.

Tarinassa mättääkin poukkoilu henkilöiden välillä. Elokuva ei osaa päättää kenestä kerrotaan, joten kerrotaan sitten kaikista vähän. Ramírezin Roberto Durán on sillä hilkulla, että siitä tulisi loistava ja traaginenkin hahmo myös suurten elokuvanyrkkeilijöiden joukkoon, mutta kerronnan pomput tekevät ikävä kyllä tehtävänsä.  Sama pätee Alceriin, josta selvästi halutaan kertoa enemmän muttei silti tarpeeksi.

Visuaalisesti räiskyvä ja rytmikkäästi leikattu Hands of Stone lunastaa kuitenkin tärkeimmät nyrkkeilyelokuvan odotukset. Siinä nekataan riittävästi. Tosielämään pohjaava tarinakin on sen verran mielenkiintoinen, että kyllä tätä kelpaa lajityypistä kiinnostuneille suositella.

J.O.Rantala for smackthejack.net

Photo’s Copyright by SF Studios, 2017

Traileri: