STOP THE PRESS!

Tampereen Oopperan suurtuotanto Veljeni vartija kantaesitetään helmikuussa 2018 Tampere-talossa

Kuva: Saara Salmi/Jaakko Kahala

Tampereen Oopperan 70-vuotisen historian merkittävin tilausteos kuvaa vuoden 1918 Suomea ja sisällissodan dramaattisia tapahtumia Tampereella. Olli Kortekankaan säveltämä oppera kertoo kahden eri puolille ajautuvan sisaruksen tarinan. Päärooleissa ovat Tuuli Takala ja Ville Rusanen. Libretosta ja ohjauksesta vastaa tämä hetken kysytyimpiin ohjaajiin lukeutuva Tuomas Parkkinen. Tampere Filharmoniaa johtaa Santtu-Matias Rouvali. Lipunmyynti alkaa tänään perjantaina 10. helmikuuta.

Oopperan keskiössä on tamperelainen perheenisä Johannes Rossi (baritoni Juha Kotilainen). Hänellä on kaksi aikuista lasta Eemil (baritoni Ville Rusanen) ja Amanda (sopraano Tuuli Takala). Johannes itse on vakaumuksellinen pasifisti ja siirtänyt rauhanaatteen lapsilleenkin. Vaan kun sota syttyy, Johanneksen järkytykseksi hänen molemmat lapsensa liittyvät taisteluihin ja vielä eri puolille: Eemil valkoisiin ja Amanda punaisiin.

‒ Oopperan tematiikka on sodanvastainen, eikä se juurikaan sisällä aatteellista pohdintaa tai poliittisia puolustuspuheita. Nimi viittaa Raamattuun ja sisältää kysymyksen, jonka Kain esitti Jumalalle velisurman jälkeen: ”Olenko minä veljeni vartija?” Vastaus on kyllä. Meidän kaikkien täytyy pitää huolta toisistamme, sanoo libretisti ja ohjaaja Tuomas Parkkinen.

Muissa keskeisissä rooleissa nähdään tenori Tuomas Katajala, sopraano Päivi Nisula, mezzosopraano Erica Back, sopraano Suvi Väyrynen, mezzosopraano Virpi Räisänen ja bassobaritoni Tuomas Pursio.

‒ Teos ammentaa sekä oopperan rikkaasta historiasta että 1900-luvun alkupuolen musiikkityyleistä. Kuullaan cakewalkia ja torvisoittoa. Ja tietysti laulua: melodiset aariat, värikkäät ensemblet ja dramaattiset kuorokohtaukset rytmittävät kokonaisuutta, jonka orkesterin energia pitää liikkeessä, kertoo säveltäjä Olli Kortekangas.

Olli Kortekangas: Veljeni vartija
Pe 16.2.2018 klo 18.30, Tampereen Oopperan kantaesitys Tampere-talossa
www.tampere-talo.fi/veljenivartija
Muut esitykset su 18.2., ke 21.2., la 24.2., to 1.3., la 3.3.

Musiikinjohto Santtu-Matias Rouvali
Libretto ja ohjaus Tuomas Parkkinen
Puvut Tarja Simonen
Lavastus Kati Lukka
Valosuunnittelu Ville Syrjä

Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro

Rooleissa
Tuuli Takala (Amanda Rossi)
Ville Rusanen (Eemil Rossi)
Tuomas Katajala (Iisakki Friman)
Juha Kotilainen (Johannes Rossi)
Päivi Nisula (Rauha Valkonen)
Erica Back (Serafina Suomi)
Virpi Räisänen  (Hanna Waltz)
Suvi Väyrynen  (Onni Kontio)
Tuomas Pursio (Tuntematon sotilas)

Liput 66/86/98 €, eläkel. 60/80/93 €, myös ryhmälippuja
Tampere-talon lipunmyynti, Lippupiste, Aplodi-myymälä