STOP THE PRESS!

Kolme tunnettua suomalaista taiteilijaa liittyvät omilla taideteoksillaan mukaan I am Tom of Finland -kampanjaan​

Taiteilijat Teemu Keisteri, Eero Lampinen ja Kaj Stenvall julkistavat tänään Tom of Finland -elokuvan inspiroimat taideteokset osana I am Tom of Finland -kampanjaa. Teemu Keisterin ja Eero Lampisen teoksissa seikkailevat Tomin miehet taiteilijoidensa näköisinä. Kaj Stenvall puolestaan on maalannut Touko Laaksosen muotokuvan. Taideteokset ovat nähtävissä Tom of Finland -elokuvan tänään järjestettävässä kutsuvierasensi-illassa Helsingin Tennispalatsissa.

Viime viikolla lentävän lähdön saaneen I am Tom of Finland -kampanjan lähtökohtana ovat Tom of Finland -elokuvan arvot rohkeus, rakkaus ja vapaus. Kampanjan tavoitteena on luoda suomalaisille alusta ja työkaluja, joilla he voivat ilmaista tukensa rohkeudelle, rakkaudelle ja vapaudelle kaikille ihmisille tasa-arvoisesti kuuluvana oikeutena.

Tänään käynnistyy kampanjan toinen vaihe, kun kampanjaan liittyvät mukaan monitaiteilija Teemu Keisteri, kuvittaja Eero Lampinen ja taidemaalari Kaj Stenvall. Kampanja jalkautuu tänään myös Helsingin Rautatientorin kompassitasolle ja metroasemalle.

Teemu Keisteri. Koivuvaneri, akryyli, maalaus. 122 cm x 122 cm.

Teemu Keisteri kertoo lähteneensä mukaan projektiin, koska hän kunnioittaa Touko Laaksosen taidetta. Keisterille Touko on toiminut eräänlaisena esimerkkinä siitä, kuinka olla rohkea suomalainen taiteilija. Maalauksessa näemme taiteilijalle ominaiset ukkeli-hahmot Touko Laaksosen taiteen inspiroimana.

– Toki ei ole ensimmäinen kerta, kun maalaan Tom of Finland -ukkeleita. Ukkeleilla ei ole mitään tabuja, ukkeli voi olla ihan mitä vaan. Maalaukseni tavoitteena on kertoa ilosta, sanoo Keisteri.

Eero Lampinen. Pigmenttivedos paperille + vaneri, 65 x 90 cm

Kuvittaja Eero Lampisen työvälineet ovat muste, siveltimet, vesivärit ja digitaalinen väripaletti. Nyt julkistettava teos on pigmenttivedos paperille, jossa Tom of Finlandin nahka-daddy on taitelijan näkemyksen mukaan lihaksikkaan ulkokuoren alla herkkä haaveilija.

– Oli ilo lähteä mukaan kampanjaan osoittamaan kunniaa gay-historian ikonille Touko Laaksoselle, joka on myös mestarillinen kuvittaja, kommentoi Lampinen.

Kaj Stenvall. ”Touko Suomesta”, 2016, öljyväri levylle. 50 cm x 65 cm.

Kaj Stenvallin mielestä oli mielenkiintoista yrittää löytää omanlainen lähestymistapa Tom of Finland -aiheeseen. Stenvallin teos on öljyvärimaalaus Touko Laaksosesta.

– Teoksessani pyrin maalaamaan esiin ihmisen kuvien takana, hahmon, joka koskettaa ja jossa yhdistyy haavoittuvuus ja rohkeus, Stenvall kuvailee työtään.

I am Tom of Finland -kampanjan taideteokset ovat esillä elokuvan tänään järjestettävässä kutsuvierasensi-illassa, jossa myös taiteilijat ovat paikalla.

Pro bonona toteutetussa I am Tom of Finland -kampanjassa ovat mukana taiteilijoiden lisäksi Marco Bjurström, Manuela Bosco, Chisu, Tuomas Enbuske, Jessica Grabowsky, Sandra Hagelstam, Niklas Hogner, Dome Karukoski, Teri Niitti, Bruce Oreck, Mert Otsamo, Maryam Razavi, Krista Siegfrids, Jari Sillanpää, Pekka Strang, Jenni Vartiainen, Maria Veitola, Hans Välimäki ja Stefan Wallin.

Kampanjaan kuuluu myös kuvageneraattori, johon kuka tahansa voi osallistua elokuvan verkkosivuilla. I am Tom of Finland -kuvan voi jakaa kavereille omissa somekanavissa hashtagilla #IAMTOMOFFINLAND ja kertoa siten kannattavansa elokuvan arvoja. Kuvageneraattori on käytettävissä osoitteessa www.tof.fi.