STOP THE PRESS!

Kuvataiteilija Maaria Oikarinen kirjoitti romaanin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä

Kansi: Ulla Karttunen

”Ehkä jokin elementti vielä. Kyllä kyllä, Janna kikatti. Hän laski taulun lattialle, heitti maalinestettä päälle ja otti lääkepurkit repusta. Pillerit satoivat taulun päälle hauskasti. Litium-Lucia, Janna nauroi. Nauroi ja nauroi. Hieno juttu, nyt se taisi olla viimeisen päälle valmis.”

Janna on nuori, lahjakas taiteilija, joka manian vimmassa ja huumassa valmistelee tulevaa näyttelyään. Jannalle maalauksista erityinen on ”Lucia, Valon kuningatar”, johon hän talven synkeydessä on pyrkinyt vangitsemaan ylimaallisen kirkkauden. Eräänä yönä Janna huomaa muuttuneensa maalauksensa polttavasilmäiseksi Luciaksi ja päätyy psykoottisena suljetulle osastolle.

Maaria Oikarinen valottaa romaanissaan Lucian silmät vaiettua, itse kokemaansa, kaksisuuntaista mielialahäiriötä, jossa manian ja masennuksen jaksot vuorottelevat. Oikarisen romaanissa oma kokemus on höystetty mielikuvituksella.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö voi puhjeta kenelle tahansa, ja siitä kärsii arviolta reilu prosentti suomalaisista. Maniassa, jota leimaavat yliaktiivisuus ja levottomuus, henkilö voi joutua ongelmiin käyttäytymällä holtittomasti esimerkiksi ihmissuhteissa tai raha-asioissa. Joku ostaa pihaan kolme traktoria, toinen lähtee hetken mielijohteesta Kuubaan. Vakava mania johtaa lähes aina sairaalahoitoon – usein vastentahtoiseen, sillä potilas ei itse koe olevansa sairas.

Masennuksessa henkilö voi olla lähes toimintakyvytön ja ajattelu muuttua hyvin negatiiviseksi. Vakavassa masennuksessa itsemurhariski on korkea.

Lucian silmissä tarina painottuu maanisen jakson kuvaukseen, jolloin luovuus ja itsetunto kukoistavat. Janna kokee olevansa suuri tähti – kuin kuningatar, jota muiden kuuluu palvella. Ajatukset sinkoilevat sinne tänne, ja ideoita on liikaa toteutettavaksi. Janna puhuu taukoamatta, ”järjestelee” kodin uusiksi, viilettää ympäri kaupunkia, shoppailee ja viettelee monta miestä päivässä. Hän kokee surrealistisia ja kirjoittelee seinille. Jannan elämän vuoristorataa kuvataan myös teini-ikäisen tyttären Hilman sekä puolison Petrin näkökulmista. Takaumissa Jannan edesmennyt mies Uljas ja hänen tapaturmainen hukkumiskuolemansa selittävät syitä Jannan sairauden puhkeamiselle.

Lucian silmät on vakava-aiheinen, mutta samanaikaisesti nauruhermoja kutkuttava, vapauttava romaani. Sairaalan arjen ja taidemaailman kuvaus on ironista mutta aitoa ja ronskin räväkkää. Mitään ei selitellä tai pyydellä anteeksi. Janna on kuin Picasso tai Bukowski, nainen, joka panee kuin mies, ottaa itse.

Maaria Oikarinen (s. 1972) on helsinkiläinen taidemaalari ja kriitikko, joka harrastaa heprean kieltä ja cheerleadingia. Hän pitää myös suosittua Hekuma-kuvataideblogia.

Maaria Oikarinen
Lucian silmät
ISBN 978-952-270-324-8
286 sivua. Arktinen Banaani 2017.