STOP THE PRESS!

Ystävän rakkaus rikkoo Lumikuningattaren kylmän lumouksen Turun Seikkailupuistonkin lavalla

Gerdan ystävä Kai lumoutuu kuulemastaan Lumikuningattaren tarinasta niin, ettei hän enää tule ulos leikkimään. Lopulta hän katoaa kokonaan, mutta Gerda ei hevillä rakkaasta ystävästään luovu. SirkusUnioni ja Seikkailupuiston teatteri tuovat ensi-iltaan H.C. Andersenin klassikkosatuun pohjautuvan Lumikuningattaren, joka kerrotaan teatterin, sirkuksen, nukketeatterin ja musiikin keinoin.

Lumikuningatar tuo talven, jään ja kylmyyden. Useina talviöinä hän lentää läpi kaupungin, astuu ulos reestään ja kurkistaa ikkunoista sisään. Silloin ikkunalasit jäätyvät kummallisesti, ikään kuin niissä olisi huurrekukkia. Ystävykset Kai ja Gerda kuulevat mummolta Lumikuningattaresta, jonka tarina vie Kain mukanaan. Ensin hän sulkeutuu sisälle eikä enää tule pihalle. Lopulta hän katoaa kokonaan ja saa läheiset huolesta suunniltaan.

– Tässä sovituksessa fokus on paitsi parivaljakon ystävyydessä, myös erityisesti Kaissa. Miksi hän lähtee Lumikuningattaren matkaan? Mitä Kaille tapahtuu, miksi hän pikku hiljaa sulkeutuu? kuvaa Aino Laine, joka on ohjannut ja dramatisoinut useita eri esittävän taiteen keinoja yhdistävän näytelmän. Laine on myös säveltänyt Lumikuningattaren tarinaa kuljettavan musiikin.

– Lumikuningatar on sadussa oikea hahmo, joka kasvaa sitä mukaa, miten kylmän ja jään osuus Kain mielessä ottaa valtaa. Tavallaan Lumikuningatar on myös mielentila, ohjaaja jatkaa.

Ystävyys on kuitenkin vahva voima tarinassa, jossa H. C. Andersenin pitkän sadun ydin on riisuttu esiin. Näytelmä soveltuu viisivuotiaille ja siitä ylöspäin, mutta jos eri taidemuotoja yhdistävä teatteri on lapselle tuttua, soveltuu tarina vaikka pienemmillekin. Musiikissa on dramaattisempia kohtia ja myös valoilla luodaan jännittävää tunnelmaa.

Lumikuningatar lipuu Seikkailupuiston teatteriin hyvään aikaan. Andersenin satu on toiminut innoittajana myös Disneyn Frozen – huurteinen seikkailu –elokuvaan (2013), joka keikkuu yhä suosionsa huipulla ja on noussut kaikkien aikojen tuottoisimmaksi animaatioksi.

Aino Laine on ollut mukana Seikkailupuiston useissa teatteriproduktioissa niin ohjaajana, säveltäjänä, dramaturgina ja näyttelijänäkin. Hän ohjaa puistossa myös erilaisia ryhmiä kuten musiikkityöpaja Biittimiittiä.

– Ajatus tähän tuli itse asiassa Pikku Prinssin jälkeen. Meillä oli siinä niin loistava työryhmä, että kaikilla tuli tunne, että tehdään edes vähän samalla porukalla myös Andersenia, Laine sanoo. Pikku Prinssiin Laine teki äänimaailmat ja näytteli useassa roolissa.

Lumikuningatar Seikkailupuiston teatteri Timantissa, ensi-ilta 19.2. kello 15. Katso muut esitykset: turku.fi/seikkailupuisto

  • Ohjaus, dramatisointi ja sävellys: Aino Laine
  • Sirkustekninen ohjaus, valosuunnittelu ja tehosteet: Antti Kulmala
  • Lavastus: Marjukka Jakonen
  • Korppi ja tekniikka: Keijo Leinonen
  • Nuket: Helena Markku
  • Tuotanto: Seikkailupuiston teatteri ja SirkusUnioni
  • Esiintyjät: Erika Malkki, Heikki Tolin, Eikka Alatalo ja Aino Laine
  • ikäsuositus: 5 +, kesto: 45 min., liput: 8 €, arkiaamut 5 €.
  • Kimmoke-kortilla kimmokelainen + max. neljä henkilöä maksutta 24.2. klo 15 esitykseen. Liput tulee varata ennakkoon. Lippuvarauksessa lisätietoja-kohtaan merkitään Kimmoke. Kortti esitetään lipunmyynnissä lippuja lunastettaessa.