STOP THE PRESS!

Silence

SilenceOhjaus: Martin Scorsese
Käsikirjoitus: Shûsaku Endôn romaanin pohjalta käsikirjoittanut Jay Cocks ja Martin Scorsese
Tuotanto: Vittorio Cecchi Gori, Barbara De Fina, Randall Emmett, David Lee, Gastón Pavlovich, Irwin Winkler, Martin Scorsese, Emma Tillinger Koskoff
Näyttelijät: Liam Neeson, Andrew Garfield, Adam Driver
Arvio: 3,5/5

Macaon saarella sijaitsevan jesuiittakoulun johtaja Alessandro Valignano saa tiedon, että yksi papeista, Cristóvão Ferreira (Liam Neeson), on joutunut käännytysretkellään Japanissa vangiksi ja häntä on uskonsa johdosta kidutettu. Ferreiran kaksi entistä oppilasta Sebastião Rodrigues (Andrew Garfield)  ja Francisco Garupe (Adam Driver) ovat sitä mieltä, että mies on yhä elossa ja hänet on pelastettava. Samalla he voisivat tehdä käännytystyötä. Alkoholisoitunut kalastaja vie heidät Japaniin, jossa pieni joukko kristinuskoon kääntyneitä japanilaisia vie heitä eteenpäin. Samalla kun he etsivät isä Ferreiraa, he tulevat huomaamaan, että Jeesuksen sanan levittäminen tässä nousevan auringon maassa on kuin levittäisi tappavaa viirusta.

Japanilaiskirjailija Shûsaku Endôn fiktiivinen historiallinen romaani Chinmoku (Silence) julkaistiin vuonna 1966 ja siitä englanninkielinen versio kolme vuotta myöhemmin. Vuosien varrella romaanista on sovitettu näytelmä, elokuva, ooppera ja jopa sinfonia. Vuonna 2007 ohjaaja Martin Scorsese ilmoitti työstävänsä tästä häntä vuosikymmeniä kiinnostaneesta romaanista oman versionsa. Nyt se on valmis ja sai ensiesityksensä joulukuussa 2016 kaikkein pyhimmässä, eli Vatikaanissa. Oliko Scorsesen pitkä matka projektin kanssa sitten hyvä ratkaisu? No, mies on käsitellyt uskonasioita monissa elokuvissa omalla tavallaan ja varsinkin paljon kohua herättänyt Kristuksen viimeiset kiusaukset (1988) oli varmasti se elokuva, joka on lähimpänä tämän elokuvan hengenheimolaisuutta. Tämä lähes kolmetuntinen eepos on selvästi ollut ohjaajamestarille henkilökohtainen projekti ja sen todella katsoja tuntee. Se on ehkä liiankin henkilökohtainen, sillä paikoitellen jäädään asioita liiaksi puimaan, eikä tarina oikein tahdo edetä. Visuaalisesti toki kaikki on näyttävää, kuten odottaa saattaa, mutta sujuvuus on heikoin lenkki. Vahvoja roolisuorituksia viime aikoina tehneet Garfield ja Driver eivät petä tässäkään elokuvassa. He tekevät hahmoistaan uskonsa kanssa kamppailevia miehiä, jotka joutuvat kysymään aika ajoin miksi Jumala ei kuule heidän rukoustaan, vaikka he joutuvat kärsimään toisenlaisen uskonnollisuuden puristuksessa. Vaikka tarina sijoittuu 1700-luvulle, niin paljon siihen on sellaisia teemoja sisäänrakennettu, jotka herättävät ajatuksia myös tämän päivän ihmisessä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film, 2017

Traileri: