STOP THE PRESS!

Kansalliskirjaston näyttely esittelee suomalaisen aforismitaiteen harvinaisuuksia

Esillä on ensimmäinen suomalainen aforismikokoelma vuodelta 1726, teoksia ja käsikirjoituksia tunnetuimmilta aforistikoiltamme, kuten Maria Jotunilta, sekä Paavo Haavikon kirjoituskone ja Mirkka Rekolan tuttu lippalakki.

Mietittyäni asiaa viisikymmentä vuotta voin nyt sanoa että maailma on sana.

(Samuli Paronen, 1974)

Näyttelyssä on esillä ennen kaikkea aforismikirjallisuutta 1700-luvulta nykypäiviin. Harvinaisuuksia ovat mm. Henrik Florinuksen sananlaskujen kokoelma vuodelta 1702 sekä kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen aforismikokoelma (Jacob Frese) vuodelta 1726. Näiden lisäksi kymmenet muut teokset valottavat suomalaisen aforismin kehitystä, monipuolisuutta ja ilmaisuvoimaa. Edustettuina on Suomen tunnetuimpia aforistikkoja: J. L. Runeberg, Juhani Siljo, Edith Södergran, Gunnar Björling, V. A. Koskenniemi, Erkki Melartin, Maria Jotuni, Mirkka Rekola, Paavo Haavikko, Samuli Paronen, Erno Paasilinna, Helena Anhava ja Markku Envall.

Näyttelyssä nähdään myös näytteitä mm. Maria Jotunin ja Samuli Parosen käsikirjoituksista. Lisäksi mukana on Paavo Haavikon kirjoituskone ja Mirkka Rekolan monista valokuvista tuttu lippalakki, aforismikalligrafiaa kuin myös Princess-teepusseja aforismeineen.

Inspiroidu aforismitaiteesta ja osallistu kilpailuun!

Näyttelyn yhteydessä järjestetään aforismikilpailu, jonka teemana on ”Suomi ja suomalaisuus”.Osallistua voi sähköpostitse (kk-aforismikilpailu@helsinki.fi) tai paikan päällä näyttelyssä. Voittaja palkitaan 300 eurolla, lisäksi jaetaan muita palkintoja. Aforismit on toimitettava kilpailuun viimeistään tiistaina 31.10.2017. Näyttelyn järjestää Kansalliskirjasto ja Suomen Aforismiyhdistys, yhteistyössä Ylen kanssa.

Tarkemmat säännöt löytyvät näyttelystä ja Kansalliskirjaston verkkosivuilta https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/tapahtumat/suomi-100-nayttely-maailma-on-sana-suomalaisen-aforismin-vaiheita

Näyttely on auki Kansalliskirjaston Rotundassa 17.2.–22.12.2017

Näyttelyyn liittyy kaksi kaikille avointa kirjallisuusiltaa:

Torstai 6.4.2017 klo 18.00 Alustamassa professori Kaisa Häkkinen otsikolla “Sananlaskuista aforismiin” ja professori H. K. Riikonen aiheesta ”V. A. Koskenniemi – suomalaisen aforismin klassikko”.

Tiistai 18.4.2017 klo 18.00 Alustamassa dosentti ja kirjailija Katja Seutu otsikolla “Mirkka Rekolan lukijan puoleen kääntyvä aforistiikka” sekä toimittaja ja suomentaja Jaakko Anhava Paavo Haavikon tuotannosta.

Näyttely on osa Kansalliskirjaston Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.