STOP THE PRESS!

Wäinö Aaltonen Poseerauksia -uutuusjulkaisu on ilmestynyt

Kuva: Raakkel Närhi, Turun museokeskus

Wäinö Aaltosen museon 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on julkaistu Wäinö Aaltosen taidetta ja suomalaista kulttuurielämää valaiseva kirja Wäinö Aaltonen – Poseerauksia. Julkaisu esittelee kuvanveistäjän uraa sen alkuvaiheista 1960-luvulle tuoreista tutkimusnäkökulmista. Artikkelit käsittelevät taiteilijan tuotannon lähtökohtia ja avaavat monien tunnettujen teosten taustaa.

Julkaisu keskittyy kolmeen pääteemaan: taiteilijakuvan rakentumiseen, nuoren valtion kansallisiin paineisiin ja kansallisen sukupuoleen käsitteeseen. Aaltosen julkisuuskuvan ohessa äänen saa myös hänen yksityinen ja perhekeskeinen puolensa. Kirja sisältää runsaasti kuvia, myös ennen julkaisemattomia ja elävää kulttuurihistoriaa välittäviä arkistokuvia.

Uutta tutkimustietoa
Turun yliopiston taidehistorian ma. professori Tutta Palin tutkii Aaltosen julkisuuskuvan rakentumista modernin kontekstissa. Turun museokeskuksen tutkija, HuK Johanna Seppä käsittelee taiteilijavalokuvien avulla tuotettuja mielikuvia kuvanveistäjästä. Hän tuo esille myös taiteilijan perhekeskeisen puolen, joka tulee esiin etenkin museoon arkistoidusta kirjeenvaihdosta. Museokeskuksen intendentti, FT Riitta Kormano kirjoittaa Aaltosen sotamuistomerkkien usein ambivalenteista sisällöistä.

Eduskunnan intendentti, FT Liisa Lindgren käsittelee Edustakuntatalon istuntosalin veistossarjan arvomerkityksiä. Museokeskuksen tutkija, FT Margareta Willner-Rönnholm syventyy Kultalilja-veistoksen taustoihin. Tohtorikoulutettava, FM Ringa Takanen tarkastelee Aaltosen naisaiheiden myyttisiä, henkisiä ja kehollisia merkityksiä suhteessa 1920–1930-lukujen aateilmastoon. Pro Artibus -säätiön kuraattori, FT Juha-Heikki Tihinen pohtii Aaltosen teosten mieskuvaa. Lisäksi HuK Heidi Kukkonen tarkastelee taiteilijakuvaa museon esinekokoelman kautta ja FM Hanna Tapio kirjoittaa kirjallisuuden ja kirjailijoiden merkityksestä Aaltosen taiteessa. Julkaisu alkaa katsauksella Aaltosen taiteen vuosikymmeniin.

Julkaisun ovat toimittaneet Turun museokeskuksen ts. amanuenssi, FM Elina Ovaska, tutkija, FM Marjo Aurekoski-Turjas ja Riitta Kormano. Toimituskuntaan on kuulunut myös intendentti, FM Satu Pajarre. Graafisesta suunnittelusta on vastannut suunnittelutoimisto IkonoplusDesign/Jari Karppanen. Julkaisu on osa Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa.

Julkaisu on myynnissä 17.2. alkaen mm. WAMin museokaupassa.

Wäinö Aaltonen Poseerauksia
Turun museokeskuksen vuosikirja ABOA / Åbo museicentrals årsbok ABOA 2015 / 79
Turun museokeskus, Turku, 2017
ISBN 978-951-595- 193-9 (suomi-ruotsi) ja ISBN 978-951-595-194-6 (englanti-venäjä)
ISSN 1797-9641
208 s., sidottu.