STOP THE PRESS!

Yksi lensi yli käenpesän

Esitys: Kehitysvammaisteatteri La Strada, su 19.2.2017
Ohjaus: Anu Panula
Käsikirjoitus: Ken Kesleyn romaanin pohjalta Dale Wasserman
Käännös: Sami Parkkinen, Juha Hurmeen sovituksesta La Stradalle muokannut Anu Panula
Musiikki: Sami Panula
Lavastus/puvustus-työryhmä: Taulut neo-omapolku atéjeen taiteilijat
Valot: Oiva Suonio
Äänet: Kasperi Mattila
Tekniikka: Mika Tikka
Järjestäjä: Anssi Halinen
Kuiskaaja: Paula Hakamaa
Näyttelijät: Markus Pieniluoma, Atte Selin, Niko Pohja, Kalle Bister, Markus Malmi, Titta Sillman, Jaana Makkonen, Mari Heinilä, Sari Lilliestierna, Jorma Markkula,  Kirsti Kaarakainen
Arvio: 5/5

Randall Patrick McMurphy (Markus Pieniluoma) tuodaan mielisairaalaan tutkittavaksi. Kapinallishenkinen McMurphy joutuu välittömästi ylihoitaja Mildred Ratchedin (Sari Lilliestierna) silmätikuksi, sillä mies kyseenalaistaa sairaalan hoitotoimet potilaita kohtaan ja tekee erinäisiä tempauksia hoitajien päänvaivaksi. Hän ystävystyy kuuromykkänä pidetyn Päällikön (Atte Selin) kanssa, joka paljastaa osaavansa puhua ja olevansa täysin järjissään oleva ihminen. Kun miesten pakenemisyritys epäonnistuu, he joutuvat sähköshokkihoitoon. Ylihoitaja Ratched ottaa tiukemman kontrollin osastosta, jossa tullaan kokemaan kohtalokkaita tilanteita.

Yksi lensi yli käenpesän ei ole niitä yksinkertaisempia tarinoita edes elokuvana, eikä siis näytelmänäkään. Siksi sen valinta näytelmäksi onkin erittäin rohkea ja hieno veto aiemminkin hyviä esityksiä tehneeltä teatteriryhmältä. Luvassa on parituntinen nautittava esitys, josta ei teatterin tekemisen riemua puutu. McMurphya esittävä Pieniluoma on suoranainen tajunnanräjäyttäjä. Hän tylyttää tiukkaan tahtiin muita potilaita – ennen kaikkea Ratchedia esittävää Lilliestiernaa lähes mennen tullen. Muutenkin koko ryhmä puhaltaa niin hyvin yhteen hiileen, että tämä näyttelijöiltä vahvuutta vaativa näytelmä kulkee sujuvasti alusta loppuun. Kiitoksia saavat myös mukana olevat ammattinäyttelijät ja tietenkin ohjaaja Anu Panula, jotka onnistuneesti tukevat ryhmää tarinan vaikeimpienkin osa-alueiden kanssa – jokainen hetki on suorastaan nautittavaa katsottavaa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net