STOP THE PRESS!

Disney NEWSIES

Ohjaus: Jeff Calhoun
Musiikki: Alan Menken
Sanat: Jack Feldman
Kirja: Harvey Fienstein
Koreografi: Christopher Gattelli
Lavastus: Tobin Ost
Puvustus: Jess Goldstein
Valaistus:Jeff Croiter
Äänisuunnittelu:  Ken Travisign
Näytteljät: Jeremy Jordan, Andrew Keenan-Bolger, Ben Cook, Sky Flaherty, Jordan Samuels, Michael Rios, Iain Young, Anthony Zas, Nico DeJesus, Nicholas Masson, Kara Lindsay, Jack Sippel, Kaitlyn Frank, Meredith Inglesby, Beth Stafford Laird, Devin Lewis, Anthony Norman, John E. Brady, Ben Fankhauser, Ethan Steiner, Steve Blanchard
Arvio: 2/5

Tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun loppupuolelle. Nuori Jack Kelley on kuin moni hänen ikäisensä poika: hän työskentelee sanomalehtien myyjänä. Eräänä päivänä hän saa tietää, että kustantaja Joseph Pulitzer on tekemässä häikäilemättömän tempun, joka aiheuttaisi perikadon lehtipojille. Jack ryhtyy keräämään porukkaan taisteluun tätä ahnetta miestä vastaan. Hän saa avukseen myös naistoimittaja Katherine Plumberin, joka lupaa kirjoittaa näistä järjestäytyneistä lehtipojista. Paljon on tehtävä, että vallanhimoisen Pulitzerin mieli saadaan käännetyksi.

Disneyn teatteripuolen juttuihin keskittyvä yhtiö on viime vuosina ryhtynyt siirtämään sen sisaryhtiön menestyselokuvia myös musikaaleiksi. Koska ne ovat olleet yhtiölle hyvin tuottoisia, niin toteuttamaan on lähdetty myös musikaaleja niistäkin elokuvista, jotka ovat olleet pettymyksiä kaupallisessa mielessä. Yksi esimerkki on Newsies. Vuonna 1992 Walt Disney Pictures julkaisi musikaalielokuvan The Newsboys, joka teki yhtiölle ison miinusmerkin lippuluukuilla. Joten elokuva lähes unohdettiin, kunnes 2000-luvun loppupuolella alkoi kiertämään tieto, että tästä epäonnisesta musikaalielokuvasta oltaisiin tekemässä näyttämöversiota. Kuten arvata saattaa, niin riskit ovat tällaisessa suuret, mutta Disneyllä on kuitenkin taipumus kääntää häviöt voitoksi. Näin kävi tämänkin produktion kanssa. Play Mill Playhousessa ensi-iltansa vuonna 2011 saanut Newsies siirtyi jo seuraavana vuonna suoraan Broadwaylle ja ehti riemastuttaa katsojia parin vuoden ajan.

Tämä musikaali kuuluu sarjaan, josta ei koskaan tule muodostumaan pitkäaikaista kestosuosikkia. Ensinnäkin sen musiikki on todella tasapaksun siirappimaista, eikä yhdessäkään kappaleessa ole sellaista koukkua, että se jäisi mieleen pyörimään ja sitä kautta muistasi teoksen muistisi kunnolla. Se on sääli, sillä musiikista vastaa Alan Menken, jonka menestyksekkäitä sävellyksiä kuullaan mm. Pieni merenneito -, Kaunotar ja hirviö -, Aladdin-  sekä Pieni kauhukauppa -elokuvissa. Muutenkin saundimaailma on hyvin ysärimäistä, eikä sitä varmaan tarkoituksellisestikaan ole haluttu modernisoida. Parhautta ovat kuitenkin näyttävät tanssikohtaukset. Ilman niitä monet näistä hyvin naivit sanoitukset omaavista kappaleista olisivat jääneet täysin irrallisiksi. Kaksi tähteä tulee juuri näyttävästä koreografiasta – muuten teos on melko mitäänsanomaton.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Disney Theatrical Productions, 2016

Traileri: