STOP THE PRESS!

Days of Lost – 1st Book of Blasphemy

Days of Lost - 1st Book of BlasphemyTuotanto: Jassi Hänninen
1. Misantrophy 2. Earth has a Cancer 3. Blasphemy Preacher 4. Drain My Colours 5. Cold 6. Dead Stars 7. Broken 8. Not for Human Consumption 9. Bad Omen 10. Useless Excuse For Mankind 11. Christfuckme 12. Kult
Arvio: 3,5/5

”Days Of Lost on Helsinkiläis espoolainen metalli yhtye,” lukee yhtyeen esittelyteksti muusikoiden.net:ssä. Onneksi musisointi sujuu paremmin kuin äidinkieli. Nu-metalliksi orkesteri itse itsensä luokittelee saatekirjeessä. Korville lävähtääkin annos melkoisen melodista metskua, jossa soundit ovat viimeisen päälle kunnossa eikä taitava vokalisti ole ainakaan tunnelmaa alaspäin painava tekijä.

Yhtye paahtaa läpi levyn aika kovalla asenteella ja tempokin on sen mukainen. Kaikeksi onneksi levystä paistaa tekemisen maku, into. Se on myös mietityn oloinen kokonaisuus ja erityisesti korvakäytäviä hivelevät mukavat yksityiskohdat, pienet nyanssit, joita on viljelty sinne tänne. Tässä ei ole huiskittu vaan esikoista on haudottu huolella ja taiten.

Soittopuoli pelittää kuin jokin joka pelittää. Välillä aivan Ville Valolta kuulostavan MC ViolenZin laulut roikkuvat ryhdikkäästi linjassa läpi äänitteen evätkä ala missään vaiheessa mättää, johtuen ehkä enimmäkseen hyvästä ja monipuolisesta äänenkäytöstään. Kappaleissa on tarttumapintaa ja paljon melodiakoukkuja, vaikka paahtotyyppisestä räimimisestä onkin kyse. Levystä jää paljon käteen, esimerkiksi jo avauskappale Misantrophy vetoaa innokkaalla takapotkullaan. Se lieneekin levyn parasta antia ja saa heti perehtymään yhtyeen maailmaan oikein sopivalla tavalla. Biisijärjestys on muutenkin oikein onnistunut. Alussa on helpoiten omaksuttavaa tavarata ja siitä toiminnan taso jyrkkenee koko ajan. Välillä riehutaan oikein kunnolla ja loppua kohti otetaan taas hieman rauhallisemmin. Mitää illan viimeistä hidasta tältä levyltä on kuitenkaan turha etsiä ja hyvä niin.

Jossain määrin Days of Lostin tekeminen on etäistä sukua Metallicalle, joka oli joskus nuori ja vitaali. Ei ole epäilystäkään, etteikö tällä tavaralla olisi paikkaansa vähän laajemmaltikin kuin omien rajojemme sisäpuolella vaikka sangen kilpaillussa taiteenlajissa operoidaankin. Jäämme odottelemaan mihin saakka poikain rahkeet riittävät. Debyytti lupaa hyvää.

Mutta ihan ystävän neuvo: Ottakaa kirjoittaminen haltuun. Arvosteluni ensimmäisen lauseen lisäksi levyn mukana seuraava presskit on kauheaa luettavaa. Ehkä pieni asia mutta kuitenkin suuren suuri.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright for Mostro Groove, 2017