STOP THE PRESS!

Mikko Joensuu – Amen 2

Tuotanto: Svart Records
1. Drop Me Down 2. Dying Rain 3. No One Knows 4. What Have I Done 5. Sunshine 6. There Used To Be A Darkness 7. Golden Age Of The Lowland 8. I Gave You All
Arvio: 4/5

Helsinkiläinen Mikko Joensuu on sangen tuottelias kaveri. Amen-trilogian ykkösosa ilmestyi vajaa vuosi sitten ja kakkososa nyt jo. Kolmonenkin on jo tiemmä postitettu jakelukanaville ja lienee perillä vielä tämän vuoden puolella. Aikanaan Joensuu 1685:ssa musisoinut miekkonen on kipuillut uskonasioiden kanssa ja siitä on syntynyt vahvaa tavaraa. Vähän liiankin rankkaa.

Henkilökohtaista, rehellistä ja raastavaa. Siinä päällimmäiset tuntemukset Amen 2- levystä. Kappaleita on vain 8 mutta kestoa silti yli tunteroinen! Huh. Ja millaisia biisejä? Erittäin diippiä. Tästä on pinnallinen listapoppi niin kaukana kuin olla voi. Levy viehättää koko ajan otteessaan pitävällä tunnelmalla ja Joensuun vähäeleisehköllä tulkinnalla. Kappaleissa on erittäin paljon detaljeja ja herää ajatus, että kuinka kummassa tällaisia eepoksia voidaan laittaa ulos näin tiuhalla aikataululla. Ehkäpä trilogian kaikki levyt olivat valmiina jo aiemmin ja nyt niitä vain ripotellaan ulos. Joo, niin sen täytyy olla. Ja onkin – lauluja on kuulemma kirjoiteltu 2007 -2013.

Vaikka sanoma ja musiikki on päällisin puolin raskasta, ei tästä silti jää synkeä eikä ahdistunut fiilis, ei ollenskaan. Huomio kiinnittyy vain hienoihin, ajoittain kovinkin pompööseiksi äityviin sovituksellisiin ratkaisuihin, jota Joensuun herkkä laulanta tukee täydellisesti. Kyseessä on aikamoinen popsinfonia, joka porautuu syvälle ihmismieleen ja saa odottamaan päätösosaa aika ristiriitaisin ajatuksin. Kakkososa on sen verran vahva kokonaisuus, että kolmososa voi olla vain pelkistettyä jamittelua tai…niin no, sitten jotain ihan muuta.

Joensuun tuotannossa kaikuvat tutut sävyt americanasta, kasaripopista, synaklassikoista ja tietysti gospelista mutta mies puristaa kaiken oman siivilänsä läpi eikä lopputulos onnistu kuulostamaan keltään tai miltään yksittäiseltä artistilta. Levyn tuotanto on ihan oma lukunsa, siitä voisi helposti vaikkapa joku musiikinopiskelija saada aineksia analysoivaan lopputyöhön. Itse tyydyn tollukkana vain toteamaan, että Joensuun monipuolisuus biisintekijänä ja muusikkona on hämmentävä.

En tiedä miksi biisien pitää kestää niin kauan mutta se on Joensuun juttu. Monessa kohtaa tuntuisi vähempikin riittävän. Itsetarkoituksellisuus kappaleiden pituuden venyttämisessä vähän latistaa tunnelmaa mutta toisaalta eipähän tarvitse tällaisten ratkaisujen jälkeen itseään sitten radioiden soittolistoilla ainakaan kuulla. Livenä tämä on varmaan komeaa.

Ajatuksia herättävä, hieno levy, jossa on paljon elementtejä.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright for Svart, 2016