STOP THE PRESS!

IKINÄ – Samoista soluista

IKINÄ - Samoista soluista Tuotanto: Lauri Hämäläinen, Tuomo Saikkonen
1. Kylmääkin kylmempää 2. Magic Mike 3. Et pelkää 4. Jalat kantaa 5. Järki lomalla 6. Kryptoniitti 7. Pelkkää pintaa 8. Puhu minulle 9. Bileet 10. #elämää 11. Onnellinen
Arvio: 3/5

Kouvolasta tulee paljon hienoja asioita, kuten Peer Günt, To/Die/For, Viikate ja juna Helsinkiin. Uusimpana kouvostoliittolaista raskaampaa tulkintaa esittelee Sakaran kiinnitys Ikinä. Rymyävien kitaroiden ja rajusti etenevän basson ja rumpujen liiton yllä on jotain vähän genrelle poikkeuksellisempaa: Kaksi naislaulajaa. Homma toimii kuin tauti mutta levy itsessään on vähän raakile.

Biisimateriaali on näennäisesti ihan hyvää, melodioissa riittää paljon koukkuja ja ideoita ja erityisen viehättäviä ovat keulakuvat Katariina Sorsa ja Tuuli Paju. Levyn alku menee fiilistellessä ja olematonta tukkaani moshatessa. Soitannassa ei ole mitään vikaa, stemmalaulut pelittävät ja tekevät kokonaisuudesta herkän kuuloisen. Moni kappale jää mieleen kummittelemaan alias päähän soimaan. Aspektit ovat siis kohdallaan Ikinän debyytillä.

Valitettavasti biisidynamiikka on vähän ontuva. Ihan loppuun asti mietityltä kokonaisuus ei tunnu. Materiaali on tuntunut loppuvan kesken tai levy on laitettu ulos vähän hätiköiden. Missä on levytyssopimuksenkin tuonut ’Terapiaa’- kappale? Niin paljon potentiaalia kuin yhtyeellä onkin, niin Samoista Soluista soi loppupeleissä vähän yhdentekevähkösti. Sorsan ja Pajun laulu- ja karjuntasoundit sopivat hyvin yhteen täydentäen toisiaan. Naiset laulavat vivahteikkaasti mutta samalla täydellä rosolla. Bileet-kappale on punkeinta rypistystä koskaan.

Samoitukset ovat jotenkin vähän hassuja, välillä tyyliin nähden jopa naiivihkoja. Etsin levykansista tietoja niiden tekijöistä mutta en onnistunut löytämään. Koko bändi siis ilmeisestikö osallistuu biisientekoprosessiin kollektiivina, näin on pääteltävissä? Olen ollut ymmärtävinäni, että Ikinä on aiheuttanut jo pienimuotoista positiivista hyrinää tuolla noin eikä se ihme ole. Tästä kun vähän torhistaudutaan, tiivistetään ilmaisua ja pikkuisen terävöitetään sävelkynää, voi yhtyeestä tulla vaikka levy-yhtiönsä isojen nimien kaltainen crossover-suosikki.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright for Sakara Records, 2017