STOP THE PRESS!

Matti Johannes Koivu – Lähtölauluja

Matti Johannes Koivu - LähtölaulujaTuotanto: Julius Mauranen, Matti Johannes Koivu
1. Lähtölauluja 2. Siinä on rakkautesi 3. Kuulen kesän nukkuvan 4. Paratiisi on sinne vievä tie 5. Ruutuhyppelyä 6. Kultainen leikkaus 7. Arvailen taivaan nimeä 8. Toisesta ajasta 9. Taivaassa 10. Grace 11. Kun otat minua kädestä
Arvio: 3,5/5

Mitä tässä maailmassa tapahtuu? Matti Johannes Koivulta ilmestyy jo seitsemäs sooloalbumi? Jos en olisi luntannut asiaa, olisin veikannut Lähtölaulujen olevan ehkä kolmas, korkeintaan neljäs. No, ei kai siinä. Vanha Ultramariini- mies, Hämeenlinnan oma poika valuu miellyttävällä tavalla raidoille, ei keksi pyörää eikä edes omaa ilmaisuaan uudestaan mutta väkertää omintakeista, sympaattista poppiaan, jolla ilman muuta lunastaa paikkansa suomalaisen kevyen musiikin kentässä. Ellei sitä toki ole jo kuudella aikaisemmalla kokopitkällään tehnyt.

Lähtölauluja alkaa nimikkokappaleella, joka vie hienosti levyn tunnelmiin melodisuudellaan ja vähäeleisyydellään. Sen jälkeen Siinä on rakkautesi saa peitokseen vahvan pianon mutta kappale kohoaa suureksi viimeistään toisen kertosäkeen aikana ja on yksi levyn kohokohtia. Kuulen kesän nukkuvan on yksinkertaisesti kaunis ja syystäkin soinut paljon radioissa. Kultainen leikkaus hyötyy tihkuvasta viuluarrista ja Taivaassa on ihan täyttä kesää. Viimemainitun pitäisi soida aina kun jollain on heinänkorsi suussa.

MJK:lla on oma vannoutunut, varmasti melko epähomogeeninen fanikuntansa. Koivun isojen pienten kappaleiden uskoisi vetoavan iästä ja sosiaalisesta taustasta riippumatta ihmisiin. Koivussa vetoaa hänen tavallisuutensa. Hän kertoo tarinansa kuin suoraan silmiin katsoen, juuri sinulle, henkilökohtaisesti. Hän on kuin kuka tahansa tavan tallaaja, joka vain sattuu osaamaan soittaa instrumentteja ja joka omaa jonkinlaisen melodiatajun.

Koivun uutukainen ei varsinaisesti tuo mitään uutta – tai no, 11 uutta kappaletta tietysti – tai käänteentekevää kotimaiseen musiikkiantiin mutta se on niin mahdottoman hyvin tehty levy täynnä mukavia laulelmia, ettei sitä voi ohittaa olankohautuksella. Levy myös kestää hyvin pituutensa eikä se ala missään vaiheessa väsyttää, vaikka keskitemmon turvallisella alueella koko ajan edetäänkin. Koivu ja Lähtölauluja on jonkinlainen vastaisku maailman ja Suomen rauhattomahkon huolestuttavahkolle nykytilanteelle ja hyvä niin. Tämä levy kainalossa tulee turvallinen mieli. Asiat ovat sittenkin jokseenkin hyvin. Sympaattista musiikkia, joka perustelee olemassaolonsa ja ajaa asiansa juuri olemalla sellaista.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright for M.dulor, 2017