STOP THE PRESS!

Elisa Kirjasta ladattiin yli 650 000 kirjaa vuonna 2016

Sähköiset kirjat ovat tulleet jäädäkseen. Latausmäärät lähenevät jo kovaa vauhtia pokkareiden myyntiä. Myydyimpien kirjojen kärjessä loistaa kotimainen kirjallisuus.

Elisa Kirjasta ladattiin vuonna 2016 yli 650 000 sähköistä kirjaa. Sähköisten kirjojen ostaminen ja lainaaminen on kaksinkertaistunut Suomessa kahdessa vuodessa, ja jatkaa vahvaa kasvuaan edelleen, kertoo Prior Konsultoinnin tekemä tutkimus. Vuodesta 2010 äänikirjoja ja e-kirjoja myynyt Elisa Kirja on suurin sähköisten kirjojen jälleenmyyjä Suomessa.

– Sähköisten kirjojen myynti alkaa jo lähestyä pokkareiden myyntiä, ja niiden osuus koko kirjamyynnistä kasvaa, sanoo Elisa Kirjan liiketoimintajohtaja Essi Manner.

Suomen Kustannusyhdistyksen tilastojen mukaan painettujen kirjojen myynti on ollut viime vuosina laskussa. Yleisen kirjallisuuden vuositilastojen mukaan kustantajat myivät vuonna 2015 jälleenmyyjille ja suoramyyntiin 14,5 miljoonaa kappaletta painettuja kirjoja, joista vajaa kaksi miljoonaa oli pokkareita.

 

Suosiota siivittää käytön helppous

Sähköisten kirjojen suosio on Suomessa kasvanut kaikissa ikäluokissa, mutta aktiivisimpia sähköisten kirjojen käyttäjiä ovat Prior Konsultoinnin tutkimuksen mukaan koulutetut 26−50-vuotiaat naiset. Tutkimuksessa selvisi myös, että eniten kirjoja lukevista yli viidennes lukee yli puolet kirjoistaan sähköisesti. Eniten lukevat arvostavat sähköisiä kirjoja erityisesti ollessaan liikkeellä: liikennevälineissä, lomamatkoilla tai joutuessaan odottamaan.

– Sähköisen kirjan saa helposti käyttöön missä ja milloin vain. Ne voivat olla tarpeen mukaan joko luettavia tai kuunneltavia. Kotona tabletilla aloitetun kirjan lukemista voi helposti jatkaa vaikkapa älypuhelimella matkan päällä ollessaan. Lomamatkalla lukeminen ei lopu kesken, kun uuden kirjan saa ladattua hetkessä, Essi Manner analysoi suosion syitä.

Tutkimuksen mukaan joka toinen paljon lukeva pitää e-kirjaa yhtä miellyttävänä lukukokemuksena kuin perinteistä kirjaa.

– Samalla kun sähköisestä kirjasta on tullut arkipäiväinen tapa lukea, ovat lukemisen tavat monipuolistuneet. Sähköisiä kirjoja paitsi luetaan, niitä myös kuunnellaan enenevissä määrin, Essi Manner kertoo.

 

Kotimaiset kiinnostivat Elisa Kirjan asiakkaita

Elisa Kirjassa vuonna 2016 ilmestyneiden kirjojen myyntikärjessä loistaa kotimainen kirjallisuus.

– Kotimaisen kirjallisuus on todella kovatasoista, siitä puhutaan ja se kiinnostaa. Elisa Kirjassa dekkarit ovat lukijoiden ikisuosikkeja, mutta tänä vuonna suosituimpien listalle on noussut myös paljon kiinnostavia tietokirjoja. Kun kirjasta tulee puheenaihe, helppo ja nopea saatavuus sähköisenä on monille tärkeä juttu, Essi Manner sanoo.

Vuoden myydyimmät kirjat olivat Leena Lehtolaisen Tiikerinsilmä, Miika Nousiaisen Juurihoito ja Marko Lönnqvistin Elämäni gangsterina. Samat kirjat kipusivat ykkösiksi myös Elisa Kirjan lukijaäänestyksessä vuoden parhaista kirjoista.

 

Vuoden 2016 myydyimmät Elisa Kirjassa

(2016 ilmestyneet teokset, sekä e-kirjat että äänikirjat)

 

DEKKARIT JA JÄNNITYS

1. Leena Lehtolainen: Tiikerinsilmä

2. Seppo Jokinen: Rahtari

3. Jarkko Sipilä: Valheen kasvot

 

KAUNOKIRJALLISUUS

1. Miika Nousiainen: Juurihoito

2. Tommi Kinnunen: Lopotti

3. Liane Moriarty: Nainen joka unohti

 

TIETOKIRJALLISUUS

1. Marko Lönnqvist: Elämäni gangsterina

2. Maaret Kallio: Lujasti lempeä

3. Yuval Noah Harari: Sapiens. Ihmisen lyhyt historia

 

Tilastotiedot perustuvat Elisan Prior Konsultointi Oy:lla teettämään tutkimukseen Suomalaiset ja sähköinen kirja (2016). Kysely tehtiin 1189 18−75-vuotiaan suomalaisen internetin käyttäjän nettipaneelissa.