STOP THE PRESS!

Pikku korppi ja suuri kilpa-ajo (Der kleine Rabe Socke – Das große Rennen)


Pikku korppi ja suuri kilpa-ajoOhjaus: Sandor Jesse, Ute von Münchow-Pohl
Käsikirjoitus: Nele Moostin kirjan pohjalta Katja Grübel
Tuotanto: Dirk Beinhold
Suomalaisina ääninä: Luka Haikonen, Jarmo Koski, Tuomas Uusitalo, Sinikka Sokka, Vincent Kinnunen, Petra Pääkkönen, Freja Teijonsalo
Arvio: 3/5

Alkujaan sveitsiläinen Pikku Korppi Raitasukka on selvästi suositumpi saksankielisissä maissa kuin Pohjois-Euroopassa, vaikka onhan molemmat hahmosta tehdyt elokuvat täälläkin toki näytetty. Itselleni animaatio oli aivan vieras ja saksan kieltä osaamattomana siitä ei kovin paljon taustatietoa päähän tarttunut mutta välikö hällä. Päähahmo on ralliautoilua rakastava rasavilli mutta lämminsydäminen linnunpoikanen, joka asustaa metsässä Mäyrärouvan valvovan silmän alla ystävineen käsistään kätevä majavatyttö Fanni ja kömpelö karhuherra Edi, joka on..no, vahva kuin karhu.

Harjoitellessaan ajolinjoja Pikku Korppi tulee tunaroineeksi metsän väen talviruokavarastot jonkkaan. Sapiskaahan siitä olisi tulossa mutta kas, suuri kilpa-ajo tulee ja ratkaisee asian. Voittopalkinnolla, sadalla kultakolikolla saa pöydän helposti koreaksi pakkasten ajan ja kun kasassa on vahva tiimi, ei mikään voi mennä pieleen. Paitsi että menee tietysti. Etelä-Amerikasta saakka kisaan on lennähtänyt hallitseva maailmanmestari, jonka taustajoukkoja ei kiinnosta rehti kisa vaan voittopokaali. Muutenkaan homma ei ihan etene kuin Strömsössä. Tarvinneekohan tässä spoilata miten kisassa käynee vai arvaavatkohan kaikki sen?

Hidastempoisehko ja sympaattisesti animoitu elokuva ei ole tätä päivää ja tämä ei ole moite. Nyt ollaan kaukana jopa Pixar-maailmasta muusta nykymelskeestä puhumattakaan ja lähestytään jotain animaatioelokuvien 80-90-lukulaisia kulta-aikoja. Tarinan hahmot ovat vallan viehättäviä ja juoni sinällään tietysti näennäisestä yksinkertaisuudessaan jännä. Ennalta-arvaamattomuudesta elokuva ei pisteitä saa mutta eipä sillä nyt niin tässä arvotuksessa väliksikään, kun kohderyhmänä kuitenkin ovat selkeästi alle kouluikäiset.

Pieni ja kiva elokuva ei nyt niin hirveästi vitsejä aikuisväestölle tarjonne. Omasta mielestäni hauskin sivuhahmo oli pikkuautollaan kisaan toikkaroimaan tullut myyränpoikanen, jonka sisu lopussa palkitaan. Varmaan pikkuväki saa tästä paljon irti, ainakin niin toivoisin, eivätkä aistit ole täysin turtuneet modernimpaan mutta kylmempään animaatiotarjontaan. Ihan tervetullut lisä tämä Raitasukka on lastenelokuvien kovasti kilpaillussa genressä.

Suomalainen äänitoteutus ei herätä tunteita puoleen eikä toiseen. Mukana on koviakin dubbausnimiä ja vähän perussuoritukselta tämä kalskahtaa. Pikku Korppia esittävä Luka Haikonen on tulkinnassaan ajoittain vähän turhan kovan kuuloinen Pikku Korpin suloiseen ulkonäköön verrattuna mutta toisaalta välillä Haikonen saa ilmennettyä hahmoon sopivaa vintiömäisyyttä oikein hyvin. Lapsukaiset saattavat myös oppia muutamia asioita, kuten yhteistyön voiman ja sen että, ketään ei saa pakottaa olemaan mitään mitä ei ole. Lisäksi esimerkiksi sanaa egoisti viljellään laajalti ja siinä riittänee ipanoille ihmettelemistä.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Snapper Films Oy, 2017

Traileri: