STOP THE PRESS!

Tom of Finland

Tom of FinlandOhjaus: Dome Karukoski
Käsikirjoitus: Aleksi Bardy
Tuotanto: Aleksi Bardy, Miia Haavisto, Annika Sucksdorff
Näyttelijät: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky, Taisto Oksanen, Seumas Sargent, Jakob Oftebro, Niklas Hogner
Arvio: 4,5/5

Elokuvan tapahtumat käynnistyvät jatkosodan loppupuolella. Taisteluiden keskellä Touko (Strang) unelmoi musiikista ja ennen kaikkea piirtämisestä. Paluu siviiliin ei tule olemaan helppo, sillä tuon ajan Suomessa homoseksuaalisuutta pidettiin sairautena ja laittomana. Hän pääsee lahjakkaana mainospiirtäjänä arvostettuun mainostoimistoon. Töiden ohella hän – itsensä ja ystäviensä huviksi – piirtää vapaiden ja estottomien homomiesten kuvia. Toukon tärkein tukija on hänen oma sisarensa Kaija (Grabowsky). Vaikka he ovatkin hyvin läheisiä, ei Kaija tiedä veljensä seksuaalisesta suuntautumisesta, eikä myöskään tämän piirroksista. Eräänä iltana Touko tapaa nuoren tanssijan Veli Mäkisen (Tilkanen), johon hän rakastuu. Veli kehottaa rakastettuaan etsimään piirroksilleen oikean yleisön ja sitten Touko matkustaakin aina Berliiniin ja myöhemmin Los Angelesiin asti. Siellä hänen työnsä saavat ansaittua arvostusta ja samalla syntyy nimi Tom of Finland.

Ohjaaja Dome Karukoski on siitäkin mielenkiintoinen ohjaaja, ettei hän ole koskaan arkaillut kertoa tarinoita, jotka saattaisivat ehkä herkkähipiäisempiä kauhistuttaa. Ajatellaan esimerkiksi Tummien perhosten kotia, jossa käsiteltiin nuoria koulukodissa, Kielletyssä hedelmässä kerrottin kahden lestadiolaisperheen tytön matkasta vapauteen tai Leijonasydämessä puolestaan uusinatsijoukon pomosta, joka rakastuukin naiseen, jolla on tummaihoinen poika. Tom of Finland jatkaa samalla linjalla. Vaikka homoseksuaalisuus on vahvasti läsnä, niin Karukoski on lähestynyt aihetta kertomalla tarinan miehestä, joka ei saanut elää vapaasti omien tuntemuksiensa mukaan, eikä ilmaista omia juttujaan piirtämällä avoimesti. Aleksi Bardyn oivallinen käsikirjoitus ei ole moralisoiva tai osoitteleva, eikä hahmoja esitellä stereotyyppisesti. Samalla se kertoo myös palan Suomen historiasta ja varsinkin moraalikäsityksistä, joita tässä maassa vallitsi hyvinkin pitkään. Siksi tällainen elokuva vaatii taidokkaat näyttelijät, jotka saavat henkilöiden vahvuudet ja herkkyydet aistittaviksi samanaikaisesti. Pekka Strang tekee mielettömän hienon roolityön Laaksosena – hänessä yhdistyy täydellisesti juuri mainitsemani ominaisuudet. Hän tekee työnsä niin luontevasti, että veikkaanpa miehen vielä nappaavan tästä roolista parhaan miespääosan Jussin ensi vuoden gaalassa. Kaijaa esittävä Grabowsky tekee yhden uransa parhaista roolitöistä ymmärtäväisenä sisarena ja Veliä esittävä Tilkanen saa hahmostaan irti sen herkkyyden, jota se kaipaakin. Tom of Finland on hieno kunnianosoitus miehelle, joka mahdollisti monille ihmiselle vapauden olla oma itsensä.

Tarjolla on yli puolituntia lisämateriaalia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Helsinki Filmi / MisLabel, 2017

Traileri: