STOP THE PRESS!

Uusi museojulkaisu ”Lappeenranta Oscaria Sarénin (1893-1909) ja aikalaisten valokuvaamana” on ilmestynyt

Lappeenrannan museoiden valokuvakokoelmiin perustuva kuvateos esittelee 1800- ja 1900-lukujen vaihteen Lappeenrantaa. Kirjassa luodaan katsaus Lappeenrannan varhaiseen valokuvaushistoriaan, tehdään aikakauden kaupunki- ja maisemavalokuvien avulla kierros vuosisadan vaihteen Lappeenrannassa ja Saimaan kanavan ympäristössä, sekä tutustutaan Oscaria Sarénin valokuvaamon asiakkaiden henkilö- ja ryhmäkuviin vuosilta 1893–1909.

Valokuvaaja Oscaria Sarén (1851–1934) oli Lappeenrannan ensimmäinen ympärivuotisesti kaupungissa toiminut ammattivalokuvaaja. Hän sai ammatillisen oppinsa kotikaupungissaan Helsingissä aikansa keskeisimpiin kuuluneen valokuvaajan Daniel Nyblinin palveluksessa. Oscaria sekä hänen sisarensa Alma ja Anna Sarén aloittivat Nyblinin kuvaamossa kopisteina ja retusoijina vuonna 1878. Oscaria valokuvasi itsenäisenä ammatinharjoittajana kesäkausina Tammisaaressa (1888) ja Kotkassa (1889–1891). Vuonna 1892 hän perusti yhdessä sisarensa Alman kanssa oman valokuvaamon Helsinkiin ennen siirtymistään Saimaan etelärannalle Lappeenrantaan. Oscaria Sarén valokuvasi kaupunkilaisia ensin kesät 1893 ja 1894 Lappeenrannan seurahuoneen yhteydessä toimineessa atelierissa. Vuonna 1895 hän muutti pysyvästi Lappeenrantaan ja hänen valokuvaamonsa toimi vuodet 1895–1909 Kirkkokadun ja Ainonkadun kulmassa.

Oscaria Sarénin tuotanto käsittää pääosin henkilökuvia. Sarén ehti kuvata niin Lappeenrannan ja sen lähiseutujen asukkaita kuin kaupungissa pistäytyneitä ammatinharjoittajia ja matkailijoitakin. Kirjaan valituissa valokuvissa esiintyy kaupungin eri ammattikuntien edustajia: opettajia, lehtimiehiä ja kauppiaita, varuskuntakaupungin katukuvasta tuttuja sotilaita, erilaisia seurueita, hääpareja, perheitä ja lapsia kuin kaupungissa toimineita yhdistyksiäkin, jotka kaikki valottavat osaltaan elämänpiiriä vuosisadan vaihteen Lappeenrannassa. Kirjan kaupunkikuvaosuudessa Sarénin nykypäiviin säilyneiden kaupunki- ja maisemakuvien rinnalla esiintyvät hänen tunnettujen ja tuntemattomienkin aikalaisvalokuvaajien kuvat. Oscaria Sarénin Lappeenrantaa kuvanneita aikalaisia olivat mm. viipurilaiset Jakob Indursky ja Fredrik Diehl, helsinkiläiset Daniel Nyblin ja K. E. Ståhlberg, Imatralla kesäisin kuvaamoaan pitänyt Frans Engström sekä lappeenrantalaiset Heikki Salo ja Björn Cederhvarf. Monet aikakauden valokuvat ovat jääneet ilman tunnistettua tekijää, sillä valokuvaajan nimen merkitseminen valokuvien tai postikorttipainatteiden yhteyteen ei ollut niin keskeistä kuin myöhemmin.

Lappeenranta eli 1800- ja 1900-luvun vaihteessa muutoksen aikaa. Kaupunki nousi laajemmin valokuvauksen kohteeksi keisari Aleksanteri III:n vuosina 1885 ja 1891 vierailujen näyttämönä. Lappeenrantaan tuli 1870-luvulla rakennetun kylpylaitoksen lisäksi vuonna 1885 rautatie ja sen satama- ja torialuetta kehitettiin 1890-luvulla. Kaupunki ja sen lähiseudut Saimaan kanavan ympäristössä alkoivat teollistua. Lappeenrannassa alkoi käydä kierteleviä valokuvaajia enenevissä määrin 1880-luvun lopulta alkaen. Kaupunkiin 1890-luvun alussa rakennettu Suomen Rakuunarykmentin varuskunta-alue takasi henkilökuvaajille laajan asiakaskunnan niin upseerien kuin sotilaidenkin muodossa. Uusia kouluja, asuin- ja liikerakennuksia sekä yhdistysrakennuksia valmistui. Kaupunkikuvaa kehitettiin viihtyisämmäksi rakentamalla puistoja, näkötorneja ja paviljonkeja. Kaupunki alkoi kasvaa asukasmäärältään ja sen ympäristöön alkoi kohota teollistumisen myötä uusia esikaupunkialueita.

”Lappeenranta Oscaria Sarénin (1893–1909) ja aikalaisten valokuvaamana” -julkaisun ovat kirjoittaneet Lappeenrannan museoiden kuva-arkistosta vastaava amanuenssi Miikka Kurri yhdessä aikaisemmin samassa tehtävässä toimineen Elina Vuoren kanssa. Toimitustyöstä on vastannut Miikka Kurri ja taitosta Päivi Veijalainen Mainostoimisto Huhtikuusta.

Kirjaa on saatavissa 28.2.2017 alkaen Lappeenrannan museoiden museokaupoista Etelä-Karjalan museosta (Kristiinankatu 15), Lappeenrannan taidemuseosta (Kristiinankatu 8-10) ja Wolkoffin talomuseosta (Kauppakatu 26) hintaan 35€.

Lähde: Lappeenrannan museot/kuva-arkisto