STOP THE PRESS!

Tikanojan taidekodissa avautuu maailma lapsen silmin

Kuva: Ilon Wikland, kuvitusta teokseen Pikkuveli ja Katto-Kassinen, 1983.

Tikanojan taidekodissa aukeaa 10.3. näyttely Ihmeiden maa, jossa on esillä Astrid Lindgrenin kirjojen kuvituksista tunnetun Ilon Wiklandin teoksia. Esillä on tunnettuja ja rakastettuja hahmoja, kuten Katto-Kassinen, Marikki sekä Leijonamielen veljekset. Näyttelyyn kuuluu myös vähemmän tunnettuja kuvia. Ihmeiden maa on esillä 21.5. saakka.

Tikanojan taidekodissa esillä olevat teokset ovat Haapsalun Ilonin ihmeiden maa –museon kokoelmasta. Kokoelma koostuu lähes 800 alkuperäisteoksesta, jotka kuvittaja Ilon Wikland lahjoitti synnyinmaansa Viron valtiolle. Kodin teokset saivat Haapsalusta Ihmeiden maa –museosta. Wikland asui lapsuudessaan Haapsalussa, jonka rakennukset ovat toimineet esikuvina useissa taiteilijan kuvituksissa.

Vuonna 1930 Virossa syntynyt Wikland pakeni v. 1944 sotaa Ruotsiin, jossa hän aloitti kuvataiteiden opiskelun ja työskenteli myöhemmin muun muassa eri lehdissä ja kirjapainossa. Vuonna 1953 Wikland tapasi Astrid Lindgrenin, jonka kirja Mio, poikani Mio oli juuri valmistunut. Tästä kirjasta alkoi heidän pitkään jatkunut yhteistyönsä. Wikland on kuvittanut myös monien muiden kirjailijoiden teoksia sekä omaa kirjallista tuotantoaan.

Näyttely sopii niin lapsille kuin aikuisillekin

Tikanojan taidekodissa esillä olevassa Ihmeiden maa -näyttelyssä on esillä kuvitustaidetta, joka kertoo arjesta ja juhlasta, leikistä ja seikkailuista, mutta myös yksinäisyydestä. Ilon Wiklandin kuvituksissa maailmaa katsotaan lapsen silmin – myötäeläen ja rakkaudella.

Lapset ja muut kävijät saavat myös itse seikkailla ihmeiden maassa. Satunurkassa järjestetään satuhetkiä, ja näyttelyssä voi myös kuulla, kuinka Wikland itse kertoo elämästään. Kirjoja lukemalla tai kuuntelemalla kävijät voivat uppoutua ihmeiden maan tunnelmaan. Näyttelyssä voi myös etsiä Sammeli-koiraa, joka esiintyy Wiklandin itse kirjoittamissa ja kuvittamissa kirjoissa.

– Näyttely sopii erinomaisesti esimerkiksi isovanhempien ja lastenlasten yhteiseksi käyntikohteeksi, vinkkaa vt. museotoimenjohtaja Selma Green.

Tapahtumia

Näyttelyssä järjestetään lauantaina 11.3. klo 11 ”Museitimmen” (Museotunti), jonka pitää museopedagogi Maarja Aaloe Iloni Imedemaa –museosta (Viro Haapsalu). Museitimmen kestää n. 30 min. ja on tarkoitettu kaiken ikäisille (ikäsuositus 7-vuotiaasta ylöspäin). Aaloe näyttää kuvia ja kertoo Ilonin historiasta. Hän myös kiertää näyttelyn osallistujien kanssa ja näyttää Ilonin teoksia sekä kirjoja. Tilaisuus on ruotsinkielinen ja sisältyy normaalin pääsymaksun hintaan. Lisätiedot: museopedagogi Sini Björkholm, Vaasan kaupungin museot, p. 040 661 8942, sini.bjorkholm(at)vaasa.fi.

Yleisöopastukset ruotsiksi klo 13 ja suomeksi klo 14 sunnuntaina 19.3., 16.4. ja 21.5. Opastukset kuuluvat normaalin pääsymaksun hintaan.

Lasten lauantai pidetään 15.4., jolloin järjestetään Katto Kassisen salapoliisikierros ja satuhetki ruotsiksi klo 13 ja suomeksi klo 14. Ohjelma on maksuton alle 18-vuotiaille.

Lisäksi näyttelyssä järjestetään ohjelmaa päiväkoti- ja kouluryhmille.

TIKANOJAN TAIDEKOTI
Hovioikeudenpuistikko 4 Vaasa, www.tikanojantaidekoti.fi, avoinna: ti–su 10–16